Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel on vihreiden johtaja

Vaalitulos muuttaa sekä Angela Merkelin asemaan Saksassa että Saksan asemaan EU:ssa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Saksan liittokansleri Angela Merkel sai sunnuntain osavaltiovaaleissa maksaa politiikastaan, jonka perustana on se, ettei turvapaikanhakijoilta suljeta rajoja. Vaikka linja jo kiristyy, tulokset kertovat, että paine tulee monesta suunnasta. Selväksi kävi myös se, että Saksa jakautuu sekä länteen ja itään että liberaaleihin ja populisteihin.

Vaalien voittaja on maahanmuuttoa vastustava oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle. Se imi ääniä sekä Merkelin kristillisdemokraateilta että sosiaalidemokraateilta. Suurinta kannatus oli idässä, Saksi-Anhaltin osavaltiossa.

Myös vihreät voittivat. Puolue tuki näyttävästi Merkeliä, ja vihreät saivat myös tätä linjaa kannattavien kristillisdemokraattien ääniä. Suurimman voittonsa vihreät saivat kristillisdemokraattien ennen hallitsemassa eteläisessä Baden-Württembergissä. Rheinland-Pfalzissa kristillisdemokraatit hävisivät demareille.

Vaalitulos muuttaa sekä Merkelin asemaa Saksassa että Saksan asemaa EU:ssa. Saksa ei ole enää immuuni protestipuolueille. Muut EU-maat eivät voi laskea pois suuria muutoksia suurimman jäsenvaltion poliittisissa linjauksissa. Saksalainen äänestäjä joutuu myös arvailemaan, mille todennäköiselle hallituskoalitiolle vaihtoehtopuolue olisi vaihtoehto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat