Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyhjät talot ovat vain yksi osa asunto-ongelmaa

Vääränlainen verotus haaskaa asuntokantaa. Ihmiset eivät asu siellä, missä heidän työnsä tai elämäntilanteensa kannalta olisi parasta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tyhjä talo on aina pysäyttävä näky. Se kertoo ympäristöstään ja omasta ajastaan.

Jos talo on uusi, voi päätellä, että rakennuttaja ei ole aavistanut talouden käänteitä oikein. Kiinteistökuplan puhkeaminen jossain maassa näkyy karuimmillaan siten, että rakennushankkeet jäävät kesken eivätkä valmistuneet talot käy kaupaksi. Tällaisia kuvia on takavuosina nähty esimerkiksi Yhdysvaltojen etelävaltioista, Espanjan aurinkorannikoilta ja Virosta.

Jos tyhjänä oleva talo on vanha, takana on usein paljon hitaampi mutta samalla vääjäämätön yhteiskunnan muutos. Suomi hoiti sekä sisällissotansa arpia että viime sotien evakkojen ja rintamamiesten asemaa luomalla uusia pientiloja. Kun työpaikat kaupungeissa ja Ruotsissa alkoivat houkutella seuraavaa polvea, jäljelle jäi usein tyhjä asutustila syrjäisellä paikalla.

Kaikki ei välttämättä ole asuntomarkkinoilla kunnossa, vaikka talo olisi asuttu. Huomattava osa suomalaisten henkilökohtaisesta omaisuudesta on kiinni seinissä. Jos niille ei löydy uutta ostajaa, työn perässä ei muuteta, vaikka haluja ja tarvetta olisi. Ja jos mieluummin valitaan työttömyys tai huonompi työpaikka, koko yhteiskunta kärsii.

Taloustutkijoiden mukaan omistusasumisen ja työttömyyden välillä on tilastollinen yhteys. Hitaasti taantuvalla seudulla yhteys voi näkyä myös yksittäisen talon kohdalla.

Olisi hyvä, että verotus ja sosiaaliturva eivät rakentaisi ylimääräisiä kynnyksiä ihmisten muuttamiselle silloin, kun heillä itsellään on siihen halua. Usein kyse ei olisi edes muutosta toiselle paikkakunnalle vaan sopivammankokoiseen asuntoon muuttuneen elämäntilanteen takia.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin arvioiden mukaan esimerkiksi varainsiirtoveron nostolla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia asuntomarkkinoiden toimintaan.

Jotta verojärjestelmä ei haaskaisi asuntokantaa, olisi viisasta siirtää painopistettä muuttamisen verottamisesta muuhun asumisen verottamiseen. Kokonaisuuden kannalta olisi parempi, mitä vähemmän eroja esimerkiksi omistus- ja vuokra-asumisen verokohtelussa olisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat