Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakaupasta tulee vaalien uhri

Yhdysvaltain suuret vapaakauppasopimukset ovat joutuneet vaalikamppailussa tulilinjalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jim Young / Reuters
Donald Trumpin näkyvyyttä liikemiehenä ovat kasvattaneet hänen nimeään kantavat hulppeat hotellit kuten tämä Trump International Hotel Chicagossa.
Donald Trumpin näkyvyyttä liikemiehenä ovat kasvattaneet hänen nimeään kantavat hulppeat hotellit kuten tämä Trump International Hotel Chicagossa. Kuva: Jim Young / Reuters

Eräässä vanhassa Pulmuset (Married with Children) -sarjan jaksossa (The Chicago Wine Party) keskiluokkainen perheenisä Al Bundy päättää vaikuttaa lähestyvissä vaaleissa. Hänen logiikkansa on pistämätön: ”Yhdysvaltoja ovat johtaneet aivan kauan sellaiset ihmiset, jotka tuntevat asiat. Ihmiset, jotka katsovat televisiouutisia, lukevat kirjoja ja yleensäkin jaksavat keskittyä. No, ei enää. Nyt on meidän vuoromme sanoa sanamme Amerikan tulevaisuudesta!”

Republikaanien presidenttikisassa on tänään tärkeä päivä, kun esivaalit järjestetään viidessä osavaltiossa. Floridassa ja Ohiossa voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet.

Ennakkosuosikki Donald Trump suuntaa taloudellisen viestinsä Yhdysvaltain albundyille. Trumpin perusviesti talousasioissa on se, että muut vievät amerikkalaisten työpaikat. Meksikolaiset syrjäyttävät Yhdysvalloissa ja kiinalaiset vievät loput Kiinaan.

Amerikkalaisen keskiluokan työpaikan puolustaminen on ollut perinnäisesti demokraattien hommia. Jos joku oikealta puolelta huutaa puolustavansa amerikkalaista työtä, tarjoaa yksinkertaisia lääkkeitä ja väki hurraa, demokraatit ovat hankalassa jamassa. Vastaankaan ei voi sanoa, vaikka mieli tekisi.

Niinpä muukalaisviha ei ole ainoa asenne, jota lietsotaan vaalien alla Yhdysvalloissa. Kun Trumpille ei huudeta työpaikkapopulismissa vastaan, hiljaisuus vahvistaa tunnetta vallitsevasta konsensuksesta, jonka mukaan Yhdysvaltojen tulee nostaa entistä korkeampia muureja suojatakseen talouttaan. Joten Trump marssii eteenpäin – kuten viikko sitten tiistaina teollisuusosavaltio Michiganissa.

Trumpin kannattajat ovat mainostaneet ehdokastaan talousosaajana. Näytöksi kelpaa se, että Trump on tehnyt itsestään miljardöörin. Todellisuudessa Trumpin talousväittämät sisältävät toisinaan sekä vääriä faktoja että virheellisiä tulkintoja.

Eivätkä ne Trumpin näytötkään ihan kiistattomia ole. Trump piti vielä hetki ennen finanssikriisiä puheita asuntomarkkinoiden vaaroista turhina ja suuntasi yhtiötään asuntolainamarkkinoille. ”Asuntomarkkinat ovat vahvat vielä pitkään”, hän sanoi vuonna 2006, kaksi vuotta ennen romahdusta ja asuntolainabisneksensä loppua. Romahduksen ennakointi meni monella muullakin pieleen, mutta harvalla talouden tilannekuva menee yhtä pahasti pieleen kuin Trumpilla.

Nyt Trump on sanonut jo monta kertaa, että Kiina keplottelee Yhdysvalloista työtä pitämällä yuania väkisin liian halpana. Todellisuudessa Kiina käyttää valtavia summia estääkseen yuanin arvoa heikentymästä. Yleinen tulkinta on, että yuan on liian vahva eikä liian heikko.

Mutta jos tarkoitus on sanoa, että Kiina varastaa työtä Yhdysvalloista, totuus saa väistyä. Ihmisiä on vaikea saada innostumaan siitä, että kyse on heikentyneestä kotimaisesta kilpailukyvystä ja kotimaisista yhtiöistä, jotka ovat siirtäneet sijoittajien – kuten Trumpin – toiveisiin vastaten työtä halpatuotantomaihin.

Vaikka Trumpista ei tulisikaan presidenttiä, nämä protektionistiset ja virheelliset tulkinnat voivat jäädä elämään vahvoina. Toisaalta presidenttinä Trumpin ei olisi pakko lunastaa muukalaisvihamielisiä lohkaisujaan. Talouden avauksia hän sen sijaan joutuisi viemään eteenpäin. Silloin tulilinjalla olisivat muun muassa vapaakauppasopimukset Tyynenmeren ja Euroopan maiden kanssa.

Ja vaikka demokraattien Hillary Clinton voittaisi, hänkin on jo joutunut Trumpin paineessa ja äänestäjien pelossa muuttamaan kantaansa vapaakauppasopimuksille kriittiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat