Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Assad sai lisäajan Venäjän pommeilla

Venäjän sekaantuminen Syyrian sotaan alkoi vuosia ennen pommituksia. Niiden päättyminen ei riitä lopettamaan sotaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Aleksei Družinin / RIA Novosti
Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kremlissä lokakuussa 2015.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kremlissä lokakuussa 2015. Kuva: Aleksei Družinin / RIA Novosti

Kaikki Syyrian sodan lukuisat osapuolet arvioivat vähintään hieman myönteisesti Venäjän ilmoitusta, että se ryhtyy vetämään ”pääosaa” sotakalustostaan Syyriasta. Useimmissa arvioissa toivottiin, että vetäytymispäätös helpottaa maanantaina Genevessä uudelleen alkaneita Syyrian rauhanneuvotteluja.

Riemun purkauksista ei kuitenkaan ollut kyse. Sota Syyriassa jatkuu. Venäjän sekaantuminen sotaan ei alkanut pommituksilla, eikä se pääty niiden tauotessa. Konkreettisin seuraus Venäjän toimista on yhä, että Syyrian hallituksen joukkoja uhanneet tappiot ratkaisevilla alueilla kääntyivät etenemiseksi ja opposition asema vastaavasti heikkeni.

Venäjä ei enää erityisemmin pyri vakuuttamaan, että pommituksen kohteina olivat Isis ja muut terroriryhmät, vaan se korostaa menestystä oppositiota vastaan erityisesti Aleppon alueella. Siellä kymmenettuhannet siviilit joutuivat pakenemaan nimenomaan Venäjän pommituksia.

Sotaretken ansiosta Syyrian presidentti Bashar al-Assad sai lisäajan. Hänet on kytketty YK:n raporteissa raskaisiin sotarikoksiin. Venäjän vetäytymisen vaikutukset riippuvat siitä, onko ilmoituksen taustalla laajempi Venäjän ja Yhdysvaltain välinen sopimus ja etenevätkö rauhanneuvottelut.

Presidentti Vladimir Putinin määräämän pommituskampanjan laajemmista vaikuttimista ja seurauksista riittää eriäviä käsityksiä pitkäksi aikaa. Viime viikolla yhdysvaltalaisessa The Atlantic -lehdessä julkaistussa artikkelissa haastateltu presidentti Barack Obama edusti hyvin suoraviivaista tulkintalinjaa.

Obama ei lähtenyt arvioimaan, missä määrin Putin hakee menetettyä suurvalta-asemaa tai henkilökohtaista loistoa. Sotatoimilla sekä Ukrainassa että Syyriassa Putin on Obaman mukaan pyrkinyt estämään Venäjän vaikutusvallan piirissä olleita maita luisumasta siitä pois.

Tällä arviointimittarilla Putin on pääosin epäonnistunut Ukrainassa. Syyriassa Venäjän vaikutusvalta on tallella, mutta tulevaisuus ei ole valoisa.

Syyrian hallitus ei aluksi reagoinut Putinin vetäytymisilmoitukseen mutta sanoi sitten päätöksen syntyneen täydessä yhteisymmärryksessä. Päinvastaisiakin merkkejä löytyy helposti.

Geneven neuvottelujen alkaessa maanantaina Syyrian ulkoministeri Walid al-Muallem vakuutti tiedotustilaisuudessa, että al-Assadin asemasta siirtymäkauden hallituksessa ei tingitä. Viime päivinä useampaan kertaan toistettu viesti on mahdollisesti osoitettu yhtä paljon Venäjälle kuin Syyrian oppositiolle tai länsimaille. Venäjä puolustaa omia etujaan eikä al-Assadia henkilönä.

Venäjän pommitusten loppuminen, mikäli ne todella loppuvat, heikentäisi Syyrian hallitusta, mutta vielä vaarallisempaa al-Assadille olisi muutos Iranin antamassa tuessa. Suoran avun lisäksi Iran ylläpitää Syyriassa Libanonin shiiamuslimien järjestön Hizbollahin armeijaa. Ilman sitä Syyrian hallitus olisi hävinnyt sodan ajat sitten.

Venäjän hävittäjien ja pommittajien poistuminen Syyriasta helpottaa Venäjän ja lännen kanssakäymistä, mutta lähtö ei ole huonoja suhteita aukova yleisavain. Kun pommitukset käynnistyivät 30. syyskuuta viime vuonna, venäläinen kenraalimajuri kävi Yhdysvaltain lähetystössä Bagdadissa antamassa siitä ennakkovaroituksen 45 minuuttia aiemmin. Sotakaluston vetämisestä ei tullut ennakkovaroitusta senkään vertaa. Yhteisiä suunnitelmia tästä eteenpäin ei ole tiedossa.

Venäjän lähtiessä Syyriaan jää hallituksen ja opposition lisäksi terrorijärjestö Isis. Se pääsi nykyisiin mittoihinsa Venäjän pitkittäessä sotaa tukemalla al-Assadia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat