Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaudessa on kyse myös rahasta ja vallasta

Asiakkaan valinnanvapaus on houkutteleva osa sote-uudistusta. Sen taakse kätkeytyy monta muuta suurta kysymystä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistuksessa on tähän mennessä käytetty suuri määrä poliittista pääomaa aluejaosta kiistelemiseen. Tiistaina keskusteluun saatiin uusi näkökulma, kun asiakkaan valinnanvapautta ja monikanavarahoituksen yksinkertaistamista pohtineet selvityshenkilöt julkistivat väliraporttinsa.

Valinnanvapaus on tärkeä osa uudistusta sekä käytännöllisistä että periaatteellisista syistä. Käytännön syyt ovat poliittista matematiikkaa. Kokoomus hyväksyy maakuntahallinnon, jos sote-paketissa on mukana myös valinnanvapaus. Keskusta hyväksyy valinnanvapauden, jos mukana on maakuntahallinto.

Periaatteellisella tasolla tavoitteena on antaa asiakkaalle mahdollisuus valita, jotta palveluntuottajien kilpailu parantaisi laatua ja tehokkuutta.

Esimerkkinä on usein pidetty niin sanottua Ruotsin mallia. Ruotsalaiset voivat valita terveyspalveluja viranomaisen hyväksymiltä toimijoilta. Malli on saanut kansalaisten suosion.

Todellisuudessa puhe on hiukan harhaanjohtavaa. Ei ole olemassa yhtä Ruotsin mallia, vaan parikymmentä ruotsalaista mallia: valinnanvapauden käyttöönotto perusterveydenhuollossa alkoi alue kerrallaan, jos sikäläinen maakunta eli maakäräjät niin päätti. Terveydenhuolto oli siihen mennessä kuulunut maakäräjille jo vuosikymmeniä. Valinnan piiriä on laajennettu askel kerrallaan.

Suomessa tarkoitus olisi luoda hallinto ja valinnanvapaus yhdellä rytinällä. Selvityshenkilöt ehdottavat maakuntien vallan sijaan tiukkaa valtion ohjausta.

Kartalle piirretyt rajat menettävät merkitystään sitä enemmän, mitä pitemmälle sote-valmistelu etenee. Valta on sillä, joka ylimpänä määrää rahoista, siis valtiolla.

Selvityshenkilöiden luonnokset ohjaisivat sekä lääkekorvausten että matkakustannusten maksatuksen Kelalta maakunnille. Yksi maksaja katsoisi herkemmin kokonaisuutta eikä yrittäisi siirtää laskua seuraavalle luukulle.

Yksityisen hoidon Kela-korvaukset jäänevät joka tapauksessa historiaan, mutta työterveyshuollon roolista on tulossa vielä hankala kysymys. Pelissä on paljon saavutettuja etuja ja houkuttelevaa liiketoimintaa. Siksi lobbaus on kovaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat