Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättirahastoja aletaan syödä

Suuria öljyrahastoja puretaan tänä vuonna vauhdilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Raakaöljyn hinnanlasku kuristaa kaikkia öljyntuottajamaita. Osa maista on Venezuelan lailla käytännössä jo konkurssissa, osa suuntaa kohti kuilua, kuten Venäjä.

Mutta kaikkein vakavaraisimmatkaan maat eivät ole suojassa. Norjan hallitus päätti, että se paikkaa öljytulojen kutistumisesta aiheutuneita budjettiaukkoja nostamalla rahaa kansallisesta öljyrahastosta. Nosto on rahaston historian ensimmäinen. Tähän saakka rahasto on vain lihottanut itseään keskimäärin neljän prosentin vuotuisella tuotolla.

Myös Qatar ja Arabiemiraatit myyvät jo omaisuuttaan. Saudi-Arabia sommittelee valtiollisen energiayhtiön Saudi Aramcon pörssilistautumista. Öljyvaltioiden oletetaan myyvän vuoden aikana omistuksiaan yli 300 miljardin euron arvosta.

Venäjäkin kuluttaa jo pahan päivän varaansa, mutta tilanne on paljon kriittisempi kuin Norjalla. Venäjän rahasäiliön pohja alkaa pian paistaa, jos öljy ei kallistu tai uusia säästöjä tehdä.

Norjan massissa on rahaa noin 750 miljardia euroa ja ensimmäinen nosto on ”vain” 700 miljoonaa. Elvytykseen käytettävä raha on lähes saman kokoinen kuin summa, jonka Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti toukokuussa leikata Suomen sosiaalimenoista neljässä vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat