Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen on usein jotain muuta kuin suunniteltua toimintaa

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen on käsite, jonka avulla virkamiehet ja poliitikot luovat kuvaa päätösten johdonmukaisuudesta. Korkeakoulujen yhdistyminen tai päällekkäisyyksien karsiminen on toki joskus suunnitelmallista mutta usein myös suhdanteista riippuvaa.

Otetaan esimerkiksi hammaslääketieteen opetus Kuopiossa ja Helsingissä. Tarinassa on mukana myös eläimiä.

Esko Ahon (kesk) hallitus oli vuonna 1992 sitä mieltä, että hammaslääkäreitä koulutetaan liikaa. Äänin 9–5 hallitus päätti, että opetus lakkautetaan Kuopion yliopistosta mutta Eläinlääketieteellisen korkeakoulun toiminta siirretään Kuopioon. Oppositiokansanedustaja Paavo Lipponen (sd) piti siirtopäätöstä ennenkuulumattomana.

Lama eteni, joten jo vuonna 1993 hallitus muutti päätöstään. Hammaslääkärien koulutus loppuisikin sekä Turusta että Kuopiosta, ja Eläinlääketieteellinen korkeakoulu siirrettäisiin Helsingin yliopiston tiedekunnaksi. Näin tapahtui.

Tiedekunnan tilat Helsingin Hämeentien varressa olivat vanhat. Syksyllä 1999 pääministeri Lipponen esitti, että eläinlääkäreiden koulutus siirrettäisiin Kuopioon. Esitys kuitenkin kaatui seuraavana vuonna hallituksessa äänin 9–7. Pääministeri jäi vähemmistöön.

Valtio myi pian päätöksen jälkeen Hämeentien maat Helsingin kaupungille 110 miljoonalla markalla. Eläinlääketieteellinen tiedekunta muutti Viikkiin.

Hammaslääkäreiden ylitarjonta kääntyi vähitellen pulaksi. Turkuun oli jäänyt jatkokoulutusta ja tutkimusta, joten peruskoulutus aloitettiin siellä uudestaan vuonna 2004. Kuopiossa koulutus käynnistyi vuonna 2010, ja uudet tilat valmistuivat sinne vuonna 2013.

Tarina ei pääty tähän. Opetus- ja kulttuuriministeriö yllyttää edelleen yliopistoja ”rakenteelliseen kehittämiseen”, ”priorisointiin” ja ”fokusointiin”. Leikkaukset valtion budjetissa vauhdittavat pohdintoja.

Helsingin yliopisto päätti ottaa puheet vakavasti. Jos jonkin oppialan kärjessä on Suomessa ruuhkaa, Helsinki voisi keskittyä huippuihinsa ja luopua jostakin. Yksi karsimiskohde voisi olla hammaslääkäreiden koulutus. Moni opettaja jää pian eläkkeelle, ja tiloihin pitäisi investoida. Esimerkiksi Kuopiossa – nykyisessä Itä-Suomen yliopistossa – tilat ovat kunnossa ja opetus vauhdissa.

Ei käy, oli ministeriön vastaus koepalloon. Ehkä rakenteellinen kehittäminen tarkoittaa vielä jotain muuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat