Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus tarvitsee kattavan tietojärjestelmän

Valtakunnallisia tietojärjestelmiä ei pidä hajauttaa maakuntiin. Kelalla on pitkä kokemus koko Suomea palvelevien ratkaisujen rakentamisesta ja ylläpidosta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelma linjaa, että digitalisaatiota on hyödynnettävä julkisten palveluiden tuottamisessa selvästi aiempaa enemmän. Tiedolla johtaminen ja sähköiset järjestelmät ovat tähän asti olleet tukipalveluita, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa niistä tulee ydinpalveluita. Valtakunnallisesti yhtenäiset tietojärjestelmät ovat järkeviä ja kustannustehokkaita.

Nykyisten suunnitelmien mukaan uusi sote-järjestelmä rakentuu 18 maakunnan alueelle ja 15 aluetta hoitaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Alueiden maantieteelliset, väestölliset, taloudelliset ja terveydelliset erot ovat varsin suuria. Vähävaraisempi maakunta ei pysty rahoittamaan palveluita omin voimin, saati hankkimaan uusia tietojärjestelmiä.

Nykyisin hyvin toimivia valtakunnallisia tietojärjestelmiä ei pidä hajauttaa maakuntiin sote-uudistuksen yhteydessä. Uusien alueellisten tietojärjestelmien rakentaminen ja niiden yhteensovittaminen verovaroin ei ole tässä taloustilanteessa perusteltua. Kansallisesti yhtenäiset tietojärjestelmäinvestoinnit ovat järkevä tapa tukea heikompia alueita.

Kelalla eli Kansaneläkelaitoksella on yli 180 toimistoa eri puolilla Suomea, mutta Kelan tietojärjestelmät ovat valtakunnalliset. Käypä asiakas sitten Sallassa tai Sipoossa sijaitsevassa toimistossa tai asioi puhelimitse, Kelan palveluneuvojilla ja etuuskäsittelijöillä on käytössään samat tiedot. Samanlaiseen ratkaisuun ovat päätyneet päivittäistavarakauppa, poliisi, Verohallinto ja yksityiset maanlaajuiset terveydenhuollon toimijat. Niillä on koko maan kattavat tietojärjestelmät.

Kelassa on vuosikymmenien kokemus koko maata palvelevien tietojärjestelmien ja massapalvelujen rakentamisesta ja automatisoinnista. Jossain elämänvaiheessa lähes kaikkia kansalaisia koskettavia massaetuuksia ovat esimerkiksi opintotuki, sairauspäiväraha ja lääkekorvaukset. Tietojärjestelmien toimintavarmuus, tietojen ajantasaisuus ja helppokäyttöisyys on turvattava, jotta suomalaiset saavat tukensa ajallaan maksuun.

Tietojärjestelmien kehittäminen ja ylläpitäminen vaatii ammattitaitoa ja resursseja. Järjestelmien pitää sopia yhteen muun muassa apteekkien ja terveydenhuollon järjestelmien kanssa.

Lähes kaikki uudistukset ja lakimuutokset vaativat muutoksia tietojärjestelmiin. Kun esimerkiksi lääkekorvauksissa otettiin tänä vuonna käyttöön alkuomavastuu, uudistusta varten kehitettiin ajantasainen seurantajärjestelmä.

Terveydenhuollon palvelujen ja niiden kehittämisen kannalta keskeiset tietovarannot, Kanta-palvelut, ovat Kelan vastuulla. Lienee selvää, että myös alueellinen tietojärjestelmäarkkitehtuuri sovitetaan jatkossa Kanta-palvelujen kautta.

Kela voisi tukea sote-palvelujen tuottamista myös muilla kansallisilla sovelluksilla. Noin 60 prosenttia kaikista Kelaan tulevista hakemuksista toimitetaan nykyisin verkon kautta. Verkkoasiointi on asiakkaalle nopein ja yhteiskunnalle huokein tapa hoitaa monet asiat.

Suorakorvausjärjestelmissä asiakas saa etuudet ilman etuuskäsittelyä. Lisäksi Kelalla on kyky huolehtia arkaluontoisten rekisteritietojen turvallisesta säilyttämisestä.

Kaikki tietojärjestelmillä tehtävä työ, joka ei vaadi paikallista harkintaa, pitää tehdä valtakunnallisesti. Näin taataan tehokkuus ja asiakkaiden tasavertaisuus. Kun paikallista harkintaa tarvitaan, asian käsittelijöillä on oltava käytössään myös valtakunnallinen tieto. Kun perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät ensi vuonna Kelan vastuulle, valtakunnallinen tieto saadaan kuntien käyttöön eTotu-järjestelmän kautta.

Jotta sote-uudistuksella saadaan aikaan vaaditut säästöt, tarvitaan tehokkaat prosessit ja niitä tukevat järjestelmät.

Kelalla on kokemusta toimintojen tehostamisesta. Kun elatustuen toimeenpano siirrettiin kunnilta Kelan toimeenpantavaksi, työhön tarvittavan henkilöstön määrä voitiin vähentää noin 400:sta 80:een. Perustoimeentulotuen toimeenpanon arvioidaan Kelassa hoituvan kolmasosalla kuntien tähän työhön nykyisin tarvitsemasta henkilömäärästä.

Kelan suorakorvausjärjestelmää voitaisiin hyödyntää sote-uudistuksen keskeisen tavoitteen eli valinnanvapauden toteuttamisessa. Suorakorvausjärjestelmän vieminen myös kunnallisen palvelutuotannon maksujärjestelmään olisi edullinen ratkaisu.

Liisa Hyssälä ja Mikael Forss

Hyssälä on Kelan pääjohtaja ja Forss Kelan johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat