Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin tulevaisuus on nyt siviilien vastuulla

Viisi vuotta jatkunut siirtyminen siviilivaltaan koettelee Aung San Suu Kyin maailmalla nauttimaa arvostusta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Aasialainen Myanmar sai tiistaina ensimmäisen siviilipresidenttinsä vuoden 1962 sotilaskaappauksen jälkeen. Kyseessä oli merkittävä askel Myanmarin eli Burman muuntumisessa parlamentaariseksi demokratiaksi, mutta useiden aiempien vaiheiden tavoin tämäkään muutos ei ollut aivan yksiselitteinen.

Myanmarin avautuminen on nostattanut maailmalla voimakasta kannustusta demokratialiikkeen johtajan ja rauhannobelistin Aung San Suu Kyin lähes tarunhohtoisen maineen ansiosta. Valtioiden kesken kiinnostus Myanmarin muutoksiin johtuu maan suurista luonnonvaroista ja strategisesta sijainnista Kiinan naapurustossa.

Uusi presidentti ei ole Suu Kyi, koska sotilasjuntan nimenomaan hänen takiaan säätämä laki kieltää viran ulkomaalaisten kanssa avioituneilta kansalaisilta. Parlamentin valitsema presidentti Htin Kyaw vakuutti kuitenkin myös itse, että todellinen valta on Suu Kyillä.

Sen lisäksi valtaa on edelleen hyvin paljon Myanmarin asevoimilla, joilla oli vuosikymmenten ajan hallussaan poliittisen ja sotilaallisen vallan ohella myös taloudellinen valta. Asevoimien aseman merkkinä ensimmäinen varapresidentti on Myint Swe, entinen kenraali ja kovaotteisen tiedustelupalvelun johtaja. Asevoimien paikkakiintiö parlamentissa takasi hänen valintansa.

Siirtymävaihe siviilivaltaan on jo jatkunut viisi vuotta ja on koetellut Suu Kyin nauttimaa arvostusta. Sotilasvallan aikana hän oli aidosti urhoollinen demokratian puolustaja. Nyt hän on vastuussa kompromisseista valtaansa takertuneiden kenraaleiden kanssa. Sädekehä tahriintuu väistämättä.

Tästä eteenpäin Suu Kyin puolue, demokratialiitto NDL, ei kuitenkaan voi siirtää kaikkea vastuuta sotilaille.

Myanmar on erittäin köyhä kehitysmaa, jonka infrastruktuuri on rikki tai olematonta. Byrokratia ja korruptio kukoistivat rinnan sotilasvallan aikana. Talouskasvu on vahvaa, mutta kasvu tulee vielä halpatuotannosta. Syrjitty rohingya-vähemmistö on yhä vailla kansalaisuutta.

Myanmar tarvitsee vastuullista politiikkaa ja ulkomaiden apua, mutta Suu Kyiltä ei pidä odottaa ihmeitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat