Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pormestarimalli sähköistää kuntavaalit

Kunnallisvaaleihin jo vauhdilla valmistautuvilla puolueilla on pormestarimalliin siirtymisen vuoksi Helsingissä edessään uudenlainen vaalikamppailu.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti tällä viikolla uudistaa Helsingin johtamisjärjestelmän perusteellisesti. Helsinkiin tulee pormestari ja joukko apulaispormestareita, jotka korvaavat kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajat. Samalla nykyiset virastot ja liikelaitokset kootaan uudella tavalla toimialoittain kokonaisuuksiksi, joita apulaispormestarit johtavat.

Seuraavat kuntavaalit ovat pian, huhtikuussa 2017. Pormestarimalliin siirtymisen vuoksi helsinkiläiset äänestäjät ovat ensi keväänä uudenlaisen valintatilanteen edessä.

Muutos on suuri. Pormestarimalli tulee voimaan jo ennen kuntapolitiikan supermullistusta, sote-uudistusta ja maakuntahallintoa. Vaikka sote-uudistus vie valtaa pois valtuustolta, pormestarimalli taas kasvattaa valtuuston merkitystä.

Pormestarimalli sopinee hyvin Helsingille, jonka päätöksentekokulttuuri on varsin kehittynyttä. Malli on toiminut myös Tampereella, jossa on ollut pormestari vuodesta 2007.

Pormestarimalli korostaa Helsingissä vaalituloksen merkitystä. Kaupunkia johtavat jatkossa avoimen poliittisesti valitut päätoimiset luottamushenkilöt, eikä valintoja kuvata enää virkanimityksiksi. Vaalituloksen painoarvoa lisää myös se, että uusi kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit vaalikaudeksi kerrallaan toisin kuin nyt, kun pestit ovat seitsenvuotisia eli kestävät yli vaalikauden.

Pormestari ja apulaispormestarit sekä muut kaupunginhallituksen jäsenet valitaan valtuutetuista tai varavaltuutetuista. Valtuuston rooli kasvaa myös näin.

Kuntavaaleihin jo vauhdilla valmistautuvilla puolueilla on Helsingissä edessään uudenlainen vaalikamppailu.

Koska vaalit ratkaisevat myös sen, kenestä tulee Helsingin pormestari, äänestäjän pitää saada tietoa siitä, miten äänestyspäätös vaikuttaa Helsingin johdon mahdolliseen kokoonpanoon.

Tämä edellyttää puolueilta uudenlaisia vaaliohjelmia ja hyviä pormestariehdokkaita. Se edellyttää myös, että puolueet kertovat, millaisiin yhteistyökuvioihin ne ovat muiden kanssa valmiita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat