Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU keskittyi itsensä pelastamiseen

Sopu palautuksista on vain teoriassa. Palautukset mahdollistavat muutokset pitäisi tehdä hetkessä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Olivier Hosle / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti Francois Hollande keskustelivat perjantaina EU-johtajien huippukokouksessa Brysselissä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti Francois Hollande keskustelivat perjantaina EU-johtajien huippukokouksessa Brysselissä. Kuva: Olivier Hosle / Reuters

Euroopan unioni on jo kuutisen vuotta keskittynyt pitämään pakettia kasassa. Brysselissä torstaina ja perjantaina pidetty unionin huippukokous liittyi pitkään jonoon kokouksia, joissa ei ole voitu nostaa katsetta omia huolia kauemmas.

Eteenpäin meneminen ja tulevan rakentaminen katosi taustalle keväällä 2010, kun Kreikkaa alettiin pelastaa eurokriisissä. Pääasiaksi nousi koko euron pelastaminen. Perjantaina päättynyt huippukokous koetti löytää unionille jonkin yhtenäisen tavan vastata pakolaiskriisiin. Tehtävänä oli Schengenin sopimuksen eikä niinkään pakolaisten pelastaminen. Näiden kahden pelastusoperaation välissä jäsenmaiden poliittinen ilmapiiri on muuttunut entistä EU-kriittisemmäksi. Edessä on vielä Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Unioni joutuu käyttämään valtavan määrän energiaa ja poliittista pääomaa siihen, ettei järjestelmä murentuisi.

Huippukokous sopi, että Turkin ja EU:n välille yritetään rakentaa ”puolustuslinja”. Kreikan saarille Turkista paenneet palautetaan Turkkiin. Kreikka ottaa kuitenkin turvapaikkahakemukset vastaan. Turkki saa maassa olevien pakolaisten hoitoon lisää rahaa unionilta.

Tässä kaupankäynnissä raha ei ollut tällä kertaa suurin ongelma. Turkin muu kohtelu sen sijaan oli. Turkille luvattiin jo etukäteen viisumivapautta ja EU-jäsenyyden edistämistä. EU-taipaleen jouduttaminen on erittäin ongelmallinen linjaus. Kenellekään ei ole epäselvää se, että Turkin ihmisoikeudet eivät ole lähelläkään sitä tasoa, jota EU-maalta vaaditaan.

Kaiken lisäksi maa vain etääntyy näistä kriteereistä itsevaltaisen johtajansa Recep Tayyip Erdoğanin päätöksillä. Turkin neuvottelut ovat olleet käytännössä jäissä vuosia. Kokouksia on pidetty ja neuvotteluosapuolet ovat olleet neuvottelevinaan.

Parhaiden neuvotteluvetkutusten mukaisesti nytkin edettiin. Kun Kypros ei halunnut missään tapauksessa vieläkään edistää Turkin jäsenyyttä, kokous sopi, että EU avaa yhden ”vaarattoman”, EU-jäsenmaksuja koskevan neuvotteluluvun ja vahvistaa Turkin neuvotteluprosessia. Huippukokous oli siis edistävinään Turkin EU-jäsenyyttä.

EU:n onkin vaikea olla vakuuttava. Unionin päättäjät käyvät kauppaa hengenhädässä pakenevilla ihmisillä –  muun muassa siksi, että päättäjien oma poliittinen asema ei horjuisi pakolaisvastaisuuden kasvaessa.

Vaikka sopu palautuksista on nyt saavutettu, se on olemassa toistaiseksi vain teoriassa. Jotta operaatio toimisi, Kreikan saarille tulleet pitäisi siirtää mantereelle. Tuoreen palautussäännön mukaiset uudet tulijat pitäisi voida erottaa jo aiemmin tulleista. Rekisteröinti pitäisi saada kuntoon Kreikan saarilla. Turkin rajavalvontaa tulisi kohentaa. Lisäksi Kreikan ja Turkin lainsäädäntöä pitäisi EU:n mielestä muuttaa, jotta palautuksia voitaisiin pitää laillisina.

Ja kaikki tämä pitäisi tehdä muutamassa päivässä. Uuden järjestelyn mukaisesti palautettavia ovat jo tämän viikon lopun jälkeen tulleet. Oletus järjestelyn tiukkenemisesta voi ajaa Turkissa olevia pakolaisia joukolla kohti Kreikkaa, mikä nostaisi ihmissalakuljettajien voittoja ja hukkuneiden määriä. Seuraus voi olla myös se, että tulijoiden reitit vain muuttuvat ja he etsiytyvät nykyistäkin vaarallisemmille reiteille.

Ranskalaiset oppivat toisessa maailmansodassa, että puolustuslinjat voidaan kiertää. Jos Libyan tilanne heikkenee ja ilmastonmuutos ajaa väkeä Afrikasta liikkeelle, rakennettu linja ei kestä. Aitoja ratkaisuja ovat ne, joilla poistetaan syyt paeta kotoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat