Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttipelin avaaja haluaa vaikuttaa muihin

Keskusta haluaa ottaa oppia edellisten presidentinvaalien kokemuksista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Seuraaviin presidentinvaaleihin on vielä vajaat kaksi vuotta. Eniten on spekuloitu sillä, aikooko mielipidetiedusteluja hallinnut tasavallan presidentti Sauli Niinistö tavoitella jatkokautta. Hän on sanonut kertovansa kantansa edeltäjiensä tavoin noin vuotta ennen vaalia eli ensi vuoden kuluessa.

Kisan avaajaksi nousi nyt keskusta, joka päätti, ettei se tällä kertaa nimeä omaa ehdokastaan ylimääräisessä puoluekokouksessa. Ratkaisu tehdään jo ensi kesäkuun puoluekokouksessa. Torstaina entinen pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti pyrkivänsä ehdokkaaksi.

Aloitteellisuus saattaa johtua edellisten vaalien kokemuksista. Valmistautuminen vuoden 2012 vaaliin oli keskustassa työlästä, kun nimi toisensa jälkeen kieltäytyi eikä puolueen taloustilanne ollut vahva. Lopulta jäljelle jäi innokas kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, joka sai huomiota itseironiaan taipuvaisena ehdokkaana. Kampanjasta osa rahoitettiin monarkkityylisten mukien myynnillä. Väyrynen jäi kisan kolmanneksi.

Vuonna 2006 keskustan ehdokas oli Vanhanen. Hänkin jäi kolmanneksi. Puolue lähti toisella kierroksella kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön tueksi.

Niinistö jäi sillä kertaa toiseksi. Monen mielestä kokoomuksen pitkä vaalimenestysten putki sai kuitenkin ratkaisevan sysäyksen, kun keskustalaiset totutettiin äänestämään kokoomuslaista.

Keskustan päätösaikataulu ja Vanhasen ilmoitus pakottavat puolueen muut halukkaat tulemaan esiin. Erityisesti elinkeinoministeri Olli Rehnin aikeita on arvailtu.

Paine kohdistuu kuitenkin myös kokoomukseen. Keskustan kesäkuussa nimettävä ehdokas pystyy esiintymään roolissaan liki vuoden ajan ilman tietoa presidentti Niinistön aikeista. Kokoomuksen kädet olisivat sen ajan sidotut. Keskustalaisen ei tarvitsisi esiintyä istuvan presidentin haastajana, mutta silti hän voisi kalastaa myös kokoomuksen vesillä.

Seuraavaksi keskustelu ehdokkaista vilkastunee Sdp:ssä. Halukkaita on useita, ja moni toivoo kampanjasta vauhtia koko puolueelle. Profiloituminen opposition keulakuvaksi olisi kuitenkin vaikeaa, jos esimerkiksi pää- ja valtionvarainministeri eivät olisi ehdolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat