Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttö pukeutuu pinkkiin – ei tehdä siitä ongelmaa

Tytöt lokeroidaan ahtaisiin kategorioihin, jotka tuodaan esille, kun puhutaan esimerkiksi työelämän tasa-arvosta.

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Disneyn Frozen-elokuva on mahtava. Toisella prinsessalla on taikavoimat, toinen on hassu ja peloton. Nämä ovat poikkeuksellisia piirteitä prinsessoille.

Vanhemmat iloitsevat syystäkin näistä roolihahmoista. Iloa on herättänyt myös elokuvan mekkojen värimaailma. Frozenin Elsan innoittamana vaaleansinisestä tuli ”tyttöjen väri”. Asiasta puhutaan kuin pienestä voitosta. Miksi? Koska sininen otti vaaleanpunaisen paikan monen tytön suosikkivärinä.

Vaaleanpunainen herättää vanhemmissa tunteita. Jotkut päättävät jo raskausaikana, että pinkkiä emme osta. Osa tuskailee, kun lapsi vaatii vaaleanpunaista. Pinkin ongelmana pidetään sen – tyttömäisyyttä. Kun tytöt pukeutuvat pinkin sijasta siniseen, heidän ajatellaan olevan vähemmän tyttömäisiä. Sitä pidetään hyvänä.

Moni nainen kertoo mielellään olleensa lapsena poikatyttö. Mikä se on? Pelasin lapsena jalkapalloa, leikin merirosvoa ja putosin paikoista, joihin ei olisi saanut kiivetä. Poikatyttömäistä? Halusin kouluun nätit kiharat ja uusin A-saksan ylioppilaskokeissa, koska eximia ei riittänyt minulle. Tyypillistä tyttöä?

Tytöt lokeroidaan ahtaisiin kategorioihin, jotka tuodaan esille, kun puhutaan esimerkiksi työelämän tasa-arvosta. Tyttöys arvotetaan ongelmalliseksi piirteeksi, josta tehdään aikuisten maailmaa koskevia johtopäätöksiä. Tyttöjä pitäisi ohjata rohkeammiksi ja vähemmän tunnollisiksi, jotta naiset oppisivat ottamaan etenemismahdollisuudet empimättä vastaan eivätkä sabotoisi uraansa tunnollisuudella. Tyttöjä pitäisi ohjata pois nukke- ja prinsessaleikeistä, koska ne lukitsevat perinteiseen naisen rooliin.

Asioiden tunnollisesti tekeminen ei ole huono piirre. Harkitsematon ”kyllä” vastauksena työtarjoukseen ei ole tie menestykseen – uran suunnitteleminen on. Kun tyttöjen leikeistä haetaan perusteluja perhevapaiden epätasaiselle jakautumiselle, ei keskustella oikeasta asiasta – siitä, millaisia päätöksiä tehdään aikuisten maailmassa.

Ja totta: kaikki tytöt eivät pidä pinkistä ja nukeista. Mutta monet pitävät, eikä sen pitäisi olla ongelma. Vaaleanpunaisesta pitävät tytöt opettelevat alakoulussa koodaamaan. He leikkivät äitiä ja prinsessaa mutta myös paljon muuta. He ovat rohkeita tavoilla, jotka eivät mahdu aikuisten ahtaisiin luokituksiin. Heidän toiveammattinsa vaihtuu vielä monta kertaa, eikä siihen vaikuta pätkääkään, onko päällä pinkkiä vai sinistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat