Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakotelinja säilyy myös paineissa

Pakotteiden asettaminen oli EU:lle vaikeaa, ja vaikea on myös päätös niiden purkamisesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin Venäjän-vastaisille pakotteille voisi nyt periaatteessa löytyä purkajia. Esimerkiksi viljelijät valittavat joutuneensa pakotteiden ja etenkin Venäjän vastapakotteiden vuoksi maailmanpolitiikan uhreiksi.

Pakotepuheisiin on tuonut uuden sävyn myös se, miten turvapaikanhakijatilanne on muuttanut poliittisia asetelmia ja puolueiden Venäjä-suhdetta Euroopan eri maissa. Niin on käynyt myös Suomessa, kun itärajan yli alkoi tulla turvapaikanhakijoita.

Viimeksi isompi mullistus poliittisessa maisemassa nähtiin Saksassa. Osavaltiovaalit voitti oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue, joka on vaatinut Venäjän-pakotteiden poistamista.

Tästä kaikesta herää kysymys, onko EU:ssa todellinen paine purkaa Venäjän-pakotteita, vaikka Krimin ja muun Ukrainan tilanteessa ei ole tapahtunut mitään sellaista, minkä pitäisi saada EU purkamaan talouspakotteet ensi kesäkuun huippukokouksessa.

Vaikuttaa siltä, että puheista huolimatta pakotepolitiikkaa pitää. Mistä se johtuu?

On selvää, ettei pakotteiden purku lähde liikkeelle suomalaisilta maitotiloilta tai italialaisilta hedelmätarhoilta. Syy viljelijöiden ahdinkoon on globaaleissa elintarvikemarkkinoissa ja Euroopan maataloustuotannon ja markkinoiden epäsuhdassa.

Toki Venäjällä on tässä osansa. Suomikin on luottanut liikaa Venäjän öljyn varassa kasvaneeseen talouteen, joka olisi myös ilman pakotteita nyt kriisissä. Peliä pakotteilla voi silti pelata: seurauksista voi vaatia kompensaatiota. Arvoiltaan viljelijät ovat kuitenkin juuri niitä, joiden mielestä on reagoitava, kun Venäjä rikkoo kansainvälisen oikeuden säännöksiä Itä-Ukrainassa ja Krimillä.

Venäjän toimet ovat sellaisia, että niihin on vastattava yhdessä. On kuitenkin totta, että vaikutusvaltaansa kasvattavat nationalistiset liikkeet haastavat EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Ranskan Kansallisen rintaman kaltaisille puolueille Venäjä on tukija, rahoittaja ja kumppani, ja se näkyy.

EU-kriittisyys nakertaa koko unionia. Samaan aikaan Venäjä yrittää entisestään hajottaa EU:n yhtenäisyyttä – mikä on merkki siitä, että pakotteet todella vaikuttavat Venäjään. Esimerkiksi Britannian ero EU:sta olisi Venäjän etu. Mutta vaikka esimerkiksi Italia haluaisi eroon pakotteista, se ei nosta asiaa EU-pöytiin.

Saksa on yhä pakotelinjan avaintekijä. Saksalle on keskeistä maan teollisuuden tuki pakotteille. Vaikka teollisuus maksaa pakotteista kovaa hintaa, syyt ymmärretään. Ja vaikka pakotteiden jatkaminen vaatii yksimielisyyttä, ketju ei katkea Saksaan.

Pakoterintamassa on tiukasti Yhdysvallat, jonka kanssa EU koordinoi pakotteet. Merkkejä siitä, että Yhdysvallat luopuisi pakotteista, ei ole. Ukraina on oma raiteensa, ja Syyria on siitä erillinen asia.

Myös Suomea on soviteltu rooliin, jossa se jotenkin kävisi Venäjän kanssa kauppaa pakotteilla. Talousvaikeuksista kärsivä maa voisi olla periaatteiltaan taipuisa.

Painostus ja sen edessä taipuminen ovat kaksi eri asiaa. Suomelle ei olisi mitään etua poiketa EU:n linjasta. Sen Suomi on myös tehnyt selväksi.

Pakotteiden asettaminen oli EU:lle vaikeaa, ja vaikea on myös päätös niiden purkamisesta. Jos purku tapahtuisi ilman, että Minskin sopimuksen ehdot täyttyvät, se olisi muutos sekä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa että suhteissa Yhdysvaltoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat