Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta ei pidä tinkiä

Suomen kaltaisella oikeusvaltiolla ei pitäisi olla mitään syytä rajata turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusavustajan käyttöön.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen oli tarkoitus antaa turvapaikanhakuprosessia ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa koskeva muutosesitys viime torstaina. Kohteina olisivat olleet ulkomaalaislaki, laki ulkomaalaisrekisteristä, hallinto-oikeuslaki ja laki korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Keskusta halusi kuitenkin lykätä esitysten käsittelyä. Erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) halusi vielä perehtyä asiaan.

Aikalisä on tarpeen. Suomen kaltaisella oikeusvaltiolla ei pitäisi olla syytä rajata esimerkiksi turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusavustajan käyttöön sillä tavalla kuin oikeusministeriö on ollut esittämässä.

Kyseenalainen on myös esitys turvapaikkapäätöksiä koskevien valitusaikojen lyhentämisestä.

Lakimuutosten valmistelussa lähdetään siitä, ettei turvapaikanhakijalla olisi enää oikeutta valtion maksamaan oikeusavustajaan turvapaikkapuhuttelussa. Oikeusapua saisi vasta, jos on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta aikoo valittaa.

Turvapaikkapuhutteluun oikeusapua saisi esityksen mukaan vain erityisen painavasta syystä. Näitä syitä olisivat esimerkiksi hakijan erityisen haavoittuva asema, traumat, kidutuskokemukset, luku- ja kirjoitustaidottomuus tai alaikäisyys.

Kansainvälistä suojelua hakevalla on korostunut oikeusturvan tarve, ja koko turvapaikkaprosessissa on kyse ihmisoikeuksista.

Vieraassa maassa ja oikeusjärjestelmässä vieraalla kielellä viranomaisen kanssa asioiva turvapaikanhakija voi tarvita oikeusapua, vaikkei olisi erityisen haavoittuvassa asemassa. Myös tulkkauksen laadun kanssa on ollut ongelmia.

Oikeusavun saamista koskeva päätöksenteko olisi hyvin ongelmallista. Kidutettuja tai esimerkiksi ihmiskaupan uhreja on lähes mahdoton tunnistaa etukäteen ennen turvapaikkapuhuttelua, jollei asiantunteva avustaja voi tavata henkilökohtaisesti turvapaikkaa hakevaa.

Lakiesityskokonaisuuden tavoite on sujuvoittaa turvapaikkaprosessia. Oleellinen osa sujuvuutta on asiantunteva oikeusapu prosessin alusta alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat