Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama ottaa oikeat askeleet

Vierailu Kuubaan ja Argentiinan kaappauksen arkistojen avaaminen korjaavat Yhdysvaltojen tasetta sen omalla mantereella.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltojen toiminta Amerikan mantereilla on vuosikymmenten saatossa ollut usein kunniatonta. Tekojen peittely on antanut pontta Yhdysvaltain syyttämiselle siitäkin, mistä alueen muut maat ovat itse vastuussa.

Tällä viikolla presidentti Barack Obama jatkaa taseen korjaamista kahdella tärkeällä teolla. Jo sunnuntaina hän suuntasi Kuubaan ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä lähes 90 vuoteen. Edellinen saapui sotalaivalla vuonna 1928.

Viikon puolivälissä Obama vierailee Argentiinassa. Hän on pohjustanut vierailua määräyksellä julkistaa Yhdysvaltain asevoimien, tiedustelun ja poliisivoimien arkistot Argentiinan sotilasjuntan likaisena sotana tunnetusta terrorikampanjasta vuosina 1976–1983.

Käynti Kuubassa ei vielä kokonaan normalisoi Yhdysvaltain suhteita sen rannikon tuntumassa sijaitsevaan kommunistipuolueen johtamaan saarivaltioon. Vierailu kuitenkin korjaa vuosikymmenten välirikon aiheuttamia vahinkoja.

Argentiinassa Obaman julkistamat asiakirjat auttavat arvioimaan, mikä oli Yhdysvaltain osuus sotilaskaappauksessa 40 vuotta sitten. Silloinen ulkoministeri Henry Kissinger ei ole itse suostunut kommentoimaan tapahtumia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat