Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen sensuurikapina – presidentti korosti sensuurin tärkeyttä, mutta viesti ei uponnut kansaan

Internet-aikana yhä useamman kiinalaisen on vaikea hyväksyä, että heillä ei ole vapautta vastaanottaa tietoa.

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Joskus propaganda on niin paksua, että se kääntyy itseään vastaan. Näin kävi, kun Kiinan presidentti Xi Jinping korosti sensuurin tärkeyttä.

Xi kiersi helmikuussa valtiollisten tiedotusvälineiden toimituksissa kertomassa, että valtion median tehtävä on palvella kommunistipuoluetta ja suojella puolueen valta-asemaa.

Xin visiitti ja puheet pantiin valtion median etusivuille. Uutiskuvissa iloiset toimittajat parveilivat Xin ympärillä.

Viesti ei kuitenkaan tainnut upota kansaan toivotulla tavalla.

Ensin laukoi Kanuuna-Ren. Kiinteistöpohatta Ren Zhiqiang tunnetaan tällä liikanimellä suorapuheisuutensa vuoksi. Hän kommentoi miljoonille seuraajilleen verkkopalvelu Weibossa, että valtion median pitäisi puolueen sijasta palvella kansaa, jonka verorahoilla se elää. Viranomaiset sulkivat Renin Weibo-tilit, ja valtion viestimet haukkuivat Renin.

Vajaa viikko myöhemmin valtioon kytköksissä olevalle uutissivustolle ilmestyi hetkeksi avoin kirje, jossa vaadittiin Xin eroa. Sen oli allekirjoittanut ”joukko uskollisia puolueen jäseniä”. Kirjeessä moitittiin Xin itsevaltaisuutta ja todettiin, että puhe mediasta puolueen palvelijana on tyrmistyttänyt koko Kiinan. Kirje on saatettu panna uutissivustolle murtautumalla palvelimelle.

Riippumaton Caixin-lehti puolestaan uutisoi, että viranomaiset olivat estäneet sitä julkaisemasta sananvapausaiheista haastattelua. Se tulkittiin kapinoinniksi, sillä sensuurista ei saisi kertoa. Sensuuriuutinen sensuroitiin.

Toissa perjantaina internetissä levisi kirjoitus, joka moitti Kiinan internet-sensuuria maolaisesta mentaliteetista. Senkin sensuuri poisti nopeasti.

Eläkkeellä oleva toimittaja Yang Jisheng tempaisi lähettämällä kiitospuheen Yhdysvaltoihin journalistipalkintoseremoniaan, jonne Kiina ei päästänyt häntä. Yang oli palkittu kirjasta, joka käsittelee Kiinan politiikan 1950-luvulla aiheuttamaa nälkäkatastrofia. Puheessa Yang iloitsee, että kirja on saanut lukijoita myös Kiinassa, missä se on kielletty.

Sananvapauteen kuuluu vapaus vastaanottaa tietoa ja muodostaa sen pohjalta mielipiteitä. Internetin aikana yhä useamman kiinalaisen on vaikea hyväksyä, että heillä ei ole tätä vapautta.

Kun johtaja antaa julkisesti ymmärtää, ettei tällaista vapautta kuulukaan olla, se on monen mielestä suoranaista ilkkumista. Xi on saattanut erehtyä uskomaan omaa propagandaansa ja luulemaan, että kansalle menee läpi mikä tahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat