Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patria-kauppa voi johtaa F-35-hävittäjien ostoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat arvioi, että viime viikolla tehty päätös myydä 49,9 prosenttia aseyhtiö Patriasta norjalaiselle Konsbergille saattoi sinetöidä Suomen valinnan tulevissa hävittäjähankinnoissa.

”Hetken ennätti kiertää sellainen huhu, että Patrian omistajaksi voisi tulla ruotsalainen pörssiyhtiö Saab. Spekulaatioissa kauppoihin oli ja on koplattu myös seuraava hävittäjähankinta, joka siis Saab-yhteistyön seurauksena olisi ollut ruotsalainen Jas 39E Gripen NG.”

”Vaikka Suomi lähettää 22. huhtikuuta mennessä tietopyynnön niin Jaseista, brittien Eurofightereista ja ranskalaisten Rafaleista kuin amerikkalaisten F-35-hävittäjistä, Patria-kauppa saattoi sinetöidä Suomen hävittäjähankinnaksi viimemainitun. Niitä Norja on jo tilannut 52 kappaletta yhteishintaan 7,6 miljardia euroa. Synergiaetuja jäisi ehkä hyödyntämättä, jos hävittäjähuoltojen osaaja Patria alkaisi huolehtia kahdesta eri hävittäjämerkistä.”

”Jos F-35-hävittäjiä tilattaisiin Suomeen 64, norjalaisten hinnoin kauppasumma olisi 9,35 miljardia. Elinkaarikustannukset nousisivat norjalaisten hinnoin yli 35 miljardiin euroon.”

”Vaikka hävittäjäkauppa näyttää sinetöidyltä, puolta halvemmaksi sanottua Jas Gripeniä ei sovi unohtaa, jos se vain suinkin kantaa samoja asejärjestelmiä kuin F-35.”

Hämeen Sanomat analysoi Nordean nuhteita Suomelle, jotka tuohduttivat entistä pääministeriä Paavo Lipposta (sd).

”Ekonomistijargonissa Suomen julistaminen toivottomaksi tapaukseksi ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, mutta vastuu kovista luonnehdinnoista jää konsernille itselleen.”

”Onko siis todella niin, että Nordean otsikolle löytyy katetta? Nordean pääekonomisti ehti jo naureskellen vastata Lipposelle, että on. Julkisuudenhallinnan näkökulmasta voi kuitenkin olla niin, että vitsailu kannattaisi jättää vähemmälle.”

”Kilpailukykysopimuksella Suomi pääsisi eteenpäin vaikeassa taloustilanteessa. Muutaman kuukauden sisällä selviää, olemmeko valmiita tekemään pieniä uhrauksia tulevaisuuden eteen.”

Kainuun Sanomien mukaan valon määrä on lisääntymässä tänä keväänä sekä luonnossa että taloudessa niin, että valoisa aika vie voiton.

”Merkittävä tilastouutinen viime viikolta oli se, että Suomen kolme vuotta kestänyt taantuma on ohi. Suomen bruttokansantuote nousi viime vuonna 0,5 prosenttia. Se ei ole paljon, mutta suunta on silti hyvä ja etumerkki oikea siihen nähden, että 2012–2014 kansantuote laski vuosittain.”

”Jos ei tällä kasvulla vielä tulevaisuutta pelasteta niin ainakin se osoittaa, että käänne on mahdollinen.”

”Lentoliikenne, jota voi pitää yhtenä elinkeinoelämän toimeliaisuuden mittarina, on sekin jatkanut kasvuaan. Jopa kiihtyvää kasvua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat