Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkymätön haastaa näköharjoituksiin

Varsin monen neron taustalla, sivuroolissa, on joku, joka huolehtii siitä, että nero voi keskittyä nerouteen.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Wittenbergin yliopiston teologian professori Martti Luther julkaisi 95 teesiä katolisen kirkon ane- ja muitakin oppeja vastaan. Käynnistyi uudistusliike, reformaatio, josta Suomessa käytetään myös termiä uskonpuhdistus.

Lutherin ajatukset saattoivat levitä 1500-luvun mittapuun mukaan ennätyksellisen nopeasti Johannes Gutenbergin keksimän painokoneen ansiosta. Opetuksia vahvistivat Lutherin ylivertaisen viestintäpäällikön, taidemaalari Lucas Cranach vanhemman, maalaukset ja muotokuvat. Viisisataa vuotta myöhemminkin on pakko ihailla viestinnän voimaa.

Kirkkohistoriasta on opittu Lutherin lisäksi muitakin kuuluisia reformaattoreita kuten Ulrich Zwingli, Philipp Melanchton ja Jean Calvin. Heidän jälkensä tuntuvat edelleen eurooppalaisessa elämänmenossa.

Entä Argula von Grumbach, Katharina Zell ja Elisabeth Cruciger? Eivät taida olla tuttuja. Jokainen heistä kannatti reformaatiota ja jokainen ansaitsee julkisuutta uudistusta juhlittaessa. Luther ja kumppanit ovat varmaan päärooleissa, mutta näille naisille kuuluvat merkittävät sivuosat. Pitäisi kuulua.

Unohtaa ei voi myöskään Katharina Lutheria (omaa sukua von Bora). Hän karkasi sillivankkureilla tynnyrien seassa sistersiläisluostarista pienen nunnajoukon kanssa ja meni Lutherin kanssa naimisiin. ”Mein Herr Käthe” piti sittemmin huolta miehestään, Wittenbergin mustan luostarin majoituspalveluista, taloudesta, lapsista ja arjen pyörittämisestä miehensä uudistaessa kirkkoa. Hän oli myös miehensä ajatusten ensimmäinen kannattaja tai kriitikko.

Argula von Grumbachin kiehtova ja traaginenkin tarina ansaitsisi pitkän kirjoituksen Hän oli syntynyt aatelisperheeseen, minkä vuoksi hän pääsi käsiksi kirjoihin, osasi lukea ja ennen kaikkea kirjoittaa. Hän oli Lutherin oppien puolustaja henkeen ja vereen, mistä hänelle koitui monenlaisia vaikeuksia.

Argula von Grumbach kirjoitti runoja ja pinoittain kirjeitä. Kirjeet tekevät kunniaa paitsi saksan kielelle myös tiedolle ja väittelytaidolle. Naisen näkyvä ja kuuluva kapina auktoriteetteja vastaan oli tuohon aikaan ennenkuulumatonta. Ei ihme, että häntä solvattiin edelleen käytössä olevalla sanastolla.

Vaikuttavimmillaan von Grumbach oli puolustaessaan Ingolstadtin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vaikeuksiin joutunutta intomielistä Lutherin kannattajaa, Arcasius Seehoferia. Nuorukainen oli pantu vankityrmään, ja hän pelkäsi polttoroviota.

Seehoferilla oli kuitenkin sitkeä puolustaja, joka tunsi läpikotaisin Raamatun ja Lutherin tekstit. Nuorukainen välttyi liekeiltä: hänet suljettiin luostariin, josta hän sittemmin pakeni. Tarina ei kerro, älysikö nuori mies koskaan kiittää pelastajaansa. Reformaation voimamiehet pysyivät vaiti.

Historiankirjoitus noteeraa enimmäkseen pääroolit, joihin tarvitaan asema, valtaa, rahaa, loistokasta taiteen ja tieteen tekoa tai sotasankaruutta. Toki historiaan pääsee myös tekemällä hirveitä rikoksia. Sillä suunnalla on runsaudenpulaa.

Tarvittaisiin lisää myös sivuroolien historiaa. Vallankäyttäjillä on neuvojansa, taktiset osaajansa ja jälkiensä lakaisijat. Varsin monen neron taustalla, sivuroolissa, on joku, joka huolehtii siitä, että nero voi keskittyä nerouteen. Filosofikin tarvitsee ruuanlaittajan ja pyykkärin, ja säveltäjä jonkun, joka häätää lapset ja metelin ympäriltä. Mahdollistajat olisivat merkinnän arvoisia.

Historiankirjoitus voi nostaa näkyviin mennyttä näkymätöntä ja unohtunutta. Hyvä uutisjournalismi taas etsii aiheita, jotka eivät vielä ole näkyvillä, mutta vaikuttavat. Katvealueilla ja varjoissa tapahtuu isoja asioita.

Yksi tärkeimpiä asioita meille hyvinvoinnissa eläville on nähdä ihminen ihmisissä, joiden pohjimmainen ongelma on köyhyys tai sukupuoli tai molemmat. Näkymätöntä ihmistä on helppoa kohdella välineenä, luonnonvarana tai kauppatavarana. Nähty ihminen vetoaa hyvään meissä.

Näkemistä voi harjoitella. Harjoitukset voi aloittaa heti, kun on valmis vastaanottamaan iloa ja merkitystä elämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat