Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin täyskäsi

Alexander Stubb on ehtinyt olla Suomen pääministerinä, valtiovarainministerinä ja ulkoministerinä. Ne ovat raskaimmat, halutuimmat ja arvostetuimmat salkut.

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Kahden viikon päästä maanantaina kokoomuksen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Alexander Stubbille tulee kahdeksan vuotta täyteen ministerinä. Hän on istunut yhtäjaksoisesti Vanhasen, Kiviniemen, Kataisen, omassaan ja Sipilän hallituksissa.

Ministerivirstanpylväästä huolimatta kevät ei Stubbin kannalta ole kaikkein riemukkain. Puheenjohtajakisaa ollaan virittelemässä vaikka väkisin. Stubbin yllätykseksi jopa Harry Harkimoa on käyty kyselemässä ehdolle.

Jostain syystä Stubbilla on ollut vaikeuksia vakiinnuttaa itsensä valtiomiessarjaan, vaikka kahdeksalla ministerivuodellaan hän on nykyhallituksen kokenein ministeri.

Stubb ehti ensin luoda uraa EU-virkamiehenä ja siirtyi politiikkaan EU-vaalien myötä vasta vuonna 2004. Stubb, 47, on ollut politiikassa alle kaksitoista vuotta.

Lyhyestä poliittisesta urastaan huolimatta Stubb on poliitikkona erittäin kokenut – jopa poikkeuksellisen kokenut.

Stubb on itsenäisen Suomen 25:nneksi pitkäaikaisin ministeri heti Antti Kalliomäen, Paavo Lipposen, Sauli Niinistön ja Matti Puhakan perässä. Hän on yli 2 900 ministeripäivällään pitkäaikaisempi ministeri kuin Jyrki Katainen, Matti Vanhanen, Iiro Viinanen tai Mauno Koivisto.

Stubb on ollut ministerinä pidempään kuin kansanedustajana. Huhtikuussa hän ohittaa ministeripestin pituudessa Sauli Niinistön ja Paavo Lipposen.

Poikkeuksellisen kokeneeksi häntä ei kuitenkaan tee ministerivuosien määrä vaan salkkujen raskaus.

Sama ihminen on ehtinyt olla Suomen pääministerinä, valtiovarainministerinä ja ulkoministerinä. Ne ovat raskaimmat, halutuimmat ja arvostetuimmat salkut.

Jos ajattelee politiikan jättiläisiä, valtiomiehenä pidetty Paavo Lipponen on esimerkiksi ollut ”vain” pääministerinä. Toki hän oli sitä seitsemän vuotta pidempään kuin Stubb. Paavo Väyrysen poliittinen ura on kestänyt jo 45 vuotta. Silti hän on ollut hallituksen tärkeimmissä tehtävissä vain ulkoministerinä.

Stubbin kaltaisen täyskäden ovat keränneet Juho Vennola (1920- ja 1930-luvuilla), Johannes Virolainen (1960–1970-luvuilla), Väinö Tanner (1920–1940-luvuilla), Ralf Törngren (1940–1960-luvuilla), Sakari Tuomioja (1940–1950-luvuilla) – sekä V.J. Sukselainen (1950–1960-luvuilla), jos hänen kuukauden mittainen pätkäulkoministeriytensä lasketaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat