Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi tarve aikuisopetukselle

Aikuiset maahanmuuttajat tarvitsevat uudenlaista perusopetusta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeriön maanantaina julkaiseman turvapaikanhakijoiden koulutustaustaselvityksen mukaan turvapaikanhakijoiden saaminen suoraan vastaanottokeskuksista töihin on kaukainen haave. Syitä on monia, joista keskeinen on puutteellinen valmius suomen opiskeluun – yli 70 prosenttia tarvitsee jonkinasteista opetusta latinalaisilla aakkosilla lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Tulijoiden koulutustaustaa on vaikea vertailla suomalaisiin ammattitaitovaatimuksiin, eivätkä tulijat pysty tekemään sitä itse ilman apua. Koulutustarpeen yksilöllinen arviointi onkin välttämätöntä.

Se on selvää, että luku- ja kirjoitusoppia turvapaikanhakijoille kannattaisi antaa heti. Isompi kysymys on, että turvapaikanhakijoina Suomeen tulleista aikuisista alle 30-vuotiaista huomattava osa, jopa 40 prosenttia, tarvitsee Suomessa aikuisten perusopetusta pystyäkseen jatkamaan ammattiopintoihin.

Opetusministeriössä on valmisteilla useita kotoutumiskoulutuksen uudistuksia, mikä on hyvä asia. Aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksen uudistaminen ja kielikoulutuksen yhdistäminen ammattiopintoihin on tärkeää. Koulutukseen panostaminen on kestävä tapa valmistautua tuleviin vuosiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat