Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jacob Zuma haaskaa Etelä-Afrikan pääomaa

Kaupankäynti ministeripaikoilla on uusin lisä presidentin ympärillä pyörivien skandaalien ja kriisien vyyhtiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma sai viikonvaihteessa täyden tuen Afrikan kansalliskongressin ANC:n neuvostolta. Aiemmin tuesta ei olisi ollut epäilystäkään, mutta nyt se ei ollut etukäteen yhtä selvää. Zuman ympärillä kehkeytyvistä skandaaleista ja kriiseistä on Etelä-Afrikalle merkittävää haittaa.

Hallituspuolueen päättävä elin olisi voinut jopa erottaa Zuman, koska Etelä-Afrikassa parlamentti valitsee presidentiksi puolueen asettaman ehdokkaan.

Seuraavaksi presidentin asema punnitaan paikallisvaaleissa, jotka järjestetään kesän kuluessa. Vaaleista odotetaan näyttöä siitä, mikä on toista viisivuotiskauttaan presidenttinä olevan Zuman ja Etelä-Afrikkaa koko enemmistövallan ajan johtaneen ANC:n nykyinen asema kansalaisten keskuudessa. Kyselyjen mukaan tuki ANC:lle heikkenee, ja Zuma on pääongelmien joukossa.

Eteläafrikkalaisten onneksi heidän maallaan on vahvoja instituutioita ja yhteinen tietoisuus rotuerotteluhallinnon jälkeisen menestyksen arvostuksesta maailmalla. Heikompi maa olisi jo paljon syvemmässä kriisissä Zuman presidenttikausien huonon hallinnon ja ANC:n eliitin kahmimien etuoikeuksien jäljiltä.

Uusin näytös edelleen jatkuvassa draamassa nähtiin viime viikolla, kun presidentti joutui torjumaan väitteitä kaupankäynnistä hallituspaikoilla.

Varaministerinä valtiovarainministeriössä oleva Mcebisi Jonas kertoi viime viikolla, että Zumaa lähellä oleva Guptan liikemiesperhe tarjosi hänelle joulukuussa valtiovarainministerin paikkaa.

Samoihin aikoihin Zuma ensin yllättäen erotti arvostetun valtiovarainministerin ja nimitti tilalle takarivin poliitikon. Kovien protestien ja markkinareaktioiden jälkeen Zuma neljä päivää myöhemmin vaihtoi ministeriä jälleen.

Sekä Zuma että Guptan perhe kiistävät väitteet väärinkäytöksistä. Lopulta kiista saattaa upota osaksi raiskaus-, korruptio ja väärinkäytössyytteitä, joita Zuma on torjunut eri oikeusasteissa jo vuosia.

Ero aiempaan on kuitenkin siinä, että Etelä-Afrikan talous sakkaa. Ongelmat osuvat siihen vähävaraiseen väestöön, jonka tuesta ANC on riippuvainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat