Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ja Suomi opettelevat uutta

Politiikka erottaa Suomea ja Venäjää, mutta rajan ylittävät ihmiset yhdistävät. Yhdistelmä on yllättävän uusi naapurien suhteissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta / HS
Suomalainen ja venäläinen yhteiskunta olivat näin paljon tekemisissä keskenään viimeksi autonomian aikaan.
Suomalainen ja venäläinen yhteiskunta olivat näin paljon tekemisissä keskenään viimeksi autonomian aikaan. Kuva: Mika Ranta / HS

Presidentti Sauli Niinistön kevätohjelma tarjoaa monta mahdollisuutta kiintoisiin keskusteluihin. Tänään tiistaina vuorossa on tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa. Etukäteen ilmoitettuihin aiheisiin kuuluvat niin rajayhteistyö kuin tilanne Ukrainassa ja Syyriassa.

Edellisen kerran presidentit tapasivat kesäkuussa 2015. Itänaapurin johtajien tapaamiset ovat aina Suomen näkökulmasta kiinnostavia, mutta keskustelunaiheet kertovat, että maailmantilanne näkyy myös Suomen ja Venäjän suhteissa. Krimin haltuunotto ja sota Itä-Ukrainassa ovat olleet Venäjältä hämmentäviä toimia. Länsi, johon Suomi EU:n jäsenenä kuuluu, on reagoinut tilanteeseen pakotteilla. Turvapaikanhakijoiden pyrkiminen Eurooppaan on näkynyt myös Suomen itärajalla, joka on yksi EU:n ulkorajoista.

Tilannetta on luonnehdittu poikkeukselliseksi. Sitä se tietysti onkin, sillä ainakin Suomen toive on ollut, että voimankäytöstä Euroopassa ei tulisi uutta normaalitilaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ilman Ukrainan tapahtumiakin Suomen ja Venäjän suhteissa on paljon uutta opeteltavaa.

Venäjän ja Suomen suhteet ovat yhdistelmä monen tason toimintaa. Valtioiden ja valtiollisten johtajien suhteiden lisäksi yhteyksiä on myös taloudessa ja kulttuurissa. Tieto kulkee, ihmiset liikkuvat ja yhteiskunnat ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Maiden välinen raja on ollut jo vuosikymmeniä samassa paikassa, mutta rajan merkitys on vaihdellut historian kuluessa. Autonomian aikana Suomen itäraja oli keisarikunnan sisäinen raja. Itsenäisyyden aikana raja on ollut kahden valtion välinen, mutta suurimman osan Neuvostoliiton aikaa raja oli käytännössä kiinni muilta kuin tavaroilta ja suomalaisturisteilta.

Nykyään Suomen ja Venäjän valtiollisen rajan yli kulkevat tavaroiden lisäksi myös ihmiset. Suomessa asuu kymmeniätuhansia venäjänkielisiä. Pientä emigranttiryhmää lukuun ottamatta vähemmistö on muodostunut Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Osa on tullut avioliiton kautta, osa työn perässä.

Maantieteen sanotaan olevan pysyvää, mutta nykyinen asetelma kahden naapurin välillä on uusi. Maita ei sido yhteen imperiumi eikä yya-sopimus. Uuden Venäjän alkuvuodet olivat Suomen kannalta monella tavalla helppoja, koska Venäjän voimat kuluivat selviämiseen ja sisäisiin jännitteisiin.

Nyt maat kulkevat monella mittarilla eri suuntiin, kun öljytulojen vahvistama Venäjä on nostanut ihanteekseen menneen suurvalta-aseman palauttamisen eikä kansanvaltaisen yhteiskunnan rakentamisen. Suomi puolestaan on osa yhdentynyttä Eurooppaa, jossa ilot ja murheet ovat yhteisiä.

Suomi ja Venäjä eivät kuitenkaan voi etääntyä kovin kauaksi toisistaan, koska maiden välinen raja ei ole muuri. Yhteiskunnat ovat monin tavoin limittäin, vaikka poliittiset erot kasvaisivat.

Tämän yhdistelmän hallitseminen on uusi asia sekä Suomelle että Venäjälle. Suomen pitää kymmenien vuosien jälkeen opetella, että suhde Venäjään ei ole pelkästään valtiollinen suhde, vaan yhteyksiä on kaikilla tasoilla. Venäjän puolestaan täytyy opetella, mitä tarkoittaa kahden itsenäisen valtion suhde, joka perustuu maiden kokoerosta huolimatta tasaveroiseen naapuruuteen.

Neuvostoliiton aikana kumpikaan ei voinut sitä opetella, eikä nyky-Venäjän alkutaipaleella sitä tarvinnut tai ehtinyt opetella. Siksi oppi täytyy saada vaikeuksien kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat