Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko on iskujen tärkein tavoite

Brysselin räjähdysten takana olevat tahot ovat tyytyväisiä, jos ihmiset muuttuvat epäluuloisiksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
François Lenoir / Reuters
Rikki menneet ikkunat Brysselissä Zaventemin lentokentällä tiistaina kertoivat räjähdysten voimasta.
Rikki menneet ikkunat Brysselissä Zaventemin lentokentällä tiistaina kertoivat räjähdysten voimasta. Kuva: François Lenoir / Reuters

Terrori-iskun tarkoituksena ei ole vain välittömän tuhon aiheuttaminen kohteessaan, vaan sillä pyritään aina myös välilliseen vaikutukseen. Jos pelko leviää ja ihmiset ja kokonaiset yhteiskunnat muuttavat harkitsemattomasti käyttäytymistään, iskun tekijä on onnistunut ainakin osittain tavoitteessaan.

Brysselin tiistaiset iskut surmasivat kymmeniä ihmisiä. Loukkaantuneita oli huomattavasti enemmän. Tiedonjano ensimmäisten uutisten jälkeen osoitti, että monella eurooppalaisella on yhteys Brysseliin. Lentokenttä ja metro ovat matkustajille tuttuja paikkoja. Bryssel ei ole varsinainen turistikohde, mutta moni suomalainen asuu kaupungissa töidensä takia ja vielä useammat ovat käyneet siellä. Kun laskee mukaan ihmiset, joiden ystävä- tai sukulaispiirissä on joku Brysselin-kävijä, joukko kasvaa huomattavan suureksi.

Brysselin valinta iskujen kohteeksi koskettaa kuitenkin eurooppalaisia myös siinä tapauksessa, että omakohtaista yhteyttä ei ole. Kyse on EU:n pääkaupungista. Vaikka Brysseliin liittyy usein mielikuva tehottomuudesta ja virkavaltaisuudesta, se on kuitenkin historiallisesti ainutlaatuisen eurooppalaisen yhteistyön symboli. Kaupungissa halutaan rauhanomaisin keinoin ratkoa Euroopan ongelmia ja rakentaa maanosalle parempaa tulevaisuutta. Vaikka tulokset syntyvät usein työläästi, Eurooppa näyttää nykyään aivan toiselta kuin sodan varjon ja ideologisen vastakkainasettelun vuosina.

Miten iskuihin pitää vastata? Ensimmäiset toimet eivät aiheuta erimielisyyksiä. Tapahtumapaikalle pitää saada apua, uusien vahinkojen syntyminen pitää estää ja tekoon syylliset ja heidän taustavoimansa pitää saada kiinni ja vastuuseen – mikäli he ovat yhä elossa. Siksi laajojen alueiden sulkeminen ja joukkoliikenteen pysäyttäminen ovat helposti ymmärrettäviä toimenpiteitä.

Sen jälkeen kysymykset muuttuvat vaikeammiksi. Koska teoilla tavoitellaan julkisuutta, pitäisikö sen annostelua jotenkin rajoittaa? On selvää, että tiedon välittäminen tapahtumapaikalta on välttämätöntä pelkästään jo läheisistään huolestuneiden takia. Huhujen, arvailujen ja spekulaatioiden levittäminen voi kuitenkin vain auttaa iskun tekijöitä pääsemään tavoitteeseensa. Tosiasioiden esiin kaivamiselle pitää antaa tilaisuus.

Miten yksittäisen ihmisen pitäisi reagoida tapahtuneeseen? Onko syytä välttää lentoasemia ja julkista liikennettä? Pitäisikö yhteiskuntaa muuttaa suljetummaksi tai valvotummaksi?

Todennäköisesti iskujen taustalla olevat toimijat ovat tyytyväisiä, jos ihmiset rajoittavat liikkumistaan, muuttuvat epäluuloisiksi ja alkavat pelätä kanssaihmisiään. Koska kohteena on Euroopan rauhanomaisen yhteistyön pääpaikka, yhteistyöstä luopuminen on iskujen yksi tavoite. Johtopäätöksissä tarvitaan päättäväisyyttä ja malttia.

Seuraavat päivät toivon mukaan tarkentavat, keitä iskujen tekijät ovat. Isisin edustajien ilmoitus kertoo paljon, mutta tarkempi analyysi edellyttää lisätietoa.

Terrorismin tutkijat ovat tehneet alustavia havaintoja. Lontoon King’s Collegen tutkija Shiraz Maher näkee merkkejä laajasta ja suunnitelmallisesta terroristiverkostosta Belgiassa. Koska verkosto ulottuu maan rajojen ulkopuolelle, myös sen torjunnan pitää ylittää rajat. Lähipäivät antavat viitteitä, mitä se tarkoittaisi käytännössä.

Jo nyt voi kuitenkin todeta, että usko väkivallan käyttöön ja pelon lietsomisen voimaan on liian vahva liian monessa paikassa. Sen uskon horjuttaminen on tärkeä keino estää seuraavien iskujen suunnittelu ja toteuttaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat