Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin puheet katkovat USA:n siltoja maailmaan

Yhdysvalloilla ei ole enää varaa puolustaa Eurooppaa, sanoi Donald Trump, ja nosti vanhan eristäytymispolitiikan uudeksi vaaliteemaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eristäytymispolitiikan juuret ovat syvällä Yhdysvaltain historiassa. Ensimmäinen presidentti George Washington kehotti Yhdysvaltoja pysymään erossa muiden sodista. Ensimmäisen maailmansodan kokemusten jälkeen eristäytymisellä oli niin vahva tuki, että Yhdysvaltain osallistumista toiseen maailmansotaan Euroopassa jarrutettiin kongressissa useilla lakihankkeilla.

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump nosti eristäytymispolitiikan pitkän tauon jälkeen takaisin keskeiseksi sisäpoliittisen kamppailun välineeksi ehdottamalla Yhdysvaltain osuuden alasajoa puolustusliitto Natossa.

The Washington Post -lehden maanantaina julkaisemassa haastattelussa Trump sanoi, ettei Yhdysvalloilla enää ole varaa puolustaa Eurooppaa eikä Aasiaakaan. Erillisessä puheessa hän kuitenkin sitoutui tiukasti Israelin puolustukseen.

Aiempien vuosikymmenien tapaan eristäytymispolitiikka on jatkuvasti läsnä Yhdysvaltain sisäpolitiikassa vähintään taustavirtauksena. Presidentti Barack Obamakin vetosi siihen ensimmäisessä presidenttikampanjassaan luvatessaan keskittyä epäkohtien korjaamiseen kotona Yhdysvalloissa.

Sitoutuminen Euroopan puolustukseen Naton kautta ja puolustusvelvoitteisiin muun muassa Aasiassa on kuitenkin ollut Yhdysvaltain linja toisesta maailmansodasta lähtien. Sillä on ollut laaja tuki sekä demokraattien että republikaanien joukossa.

Nostamalla eristäytymispolitiikan viralliseksi tavoitteekseen Trump vaikuttaa presidenttikampanjan sisältöön. Mielikuva kotimaan ongelmien laiminlyömisestä ja rahojen haaskauksesta jossakin kaukana tuo vaaleissa ääniä ja tarttuu muiden ehdokkaiden puheisiin.

Tiistaina republikaanien esivaalikiertue eteni Arizonaan ja Utahiin.

Sellaisenaan Trumpin linjaukset tarkoittaisivat maailman nykyisen turvallisuusjärjestelmän romuttamista.

Kun Obama ja muut poliitikot ovat käyttäneet eristäytymistä vaalivälineenä, he ovat kuitenkin lopulta noudattaneet Yhdysvaltain sitoumuksia. Trumpin kohdalla se ei olisi varmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat