Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raja hallitsi Niinistön neuvotteluja Moskovassa

Suomi nosti sopimuksen rajanylitysten rajoittamisesta korkeimmalle poliittiselle tasolle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Sauli Niinistön Moskovan-vierailun ennakkotiedotteen lista aiheista oli tiivis, ja niin oli myös kuvaus presidentti Vladimir Putinin kanssa tiistaina käytyjen neuvottelujen annista. Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, että sopimus yhteisistä toimintasäännöistä Lapin kahdella rajanylityspaikalla oli vierailun pääaihe.

Presidentit ilmoittivat neuvottelujen jälkeen, että pohjoiset rajanylityspaikat ovat avoimia vain Suomen, Venäjän sekä Valko-Venäjän kansalaisille ja heidän perheilleen seuraavan puolen vuoden ajan.

Viime vuoden lopun ja tammi–helmikuun aikana rajanylityspaikkojen kautta tuli Suomeen noin 2 000 turvapaikanhakijaa. Suomessa havahduttiin mahdollisuuteen, että Venäjältä ohjattaisiin rajalle vielä paljon suurempia ihmismääriä.

Maaliskuusta lähtien Venäjä ei kuitenkaan ole enää päästänyt turvapaikanhakijoita rajalle. Julkisten tietojen perusteella on vaikea hahmottaa, miksi käytännössä jo aikaansaadun ratkaisun määräaikainen vahvistaminen korkeimmalla poliittisella tasolla nousi Suomelle näin tärkeäksi tavoitteeksi.

Rajakiistan nostaminen Suomen toivomuksesta presidenttien asialistalle poikkeaa tavasta, jolla on ratkottu Venäjällä julkisuuteen nostettuja kiistoja lasten huostaanotosta Suomessa. Suomi on halunnut pitää ne normaalilla virkamiestasolla ja Venäjä on pyrkinyt nostamaan niitä poliittiselle asialistalle.

Suomen ja Venäjän vuonna 1994 solmiman rajasopimuksen kolmas artikla antaa mahdollisuuden sopia rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittamisesta. Muutoksista voidaan sopia noottien vaihdolla tai muulla yhteisesti hyväksytyllä tavalla.

Rajatilannetta on käsitelty useampaan otteeseen presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Noottien vaihto vahvistetaan vielä valtioneuvoston yleisistunnossa ja presidentin esittelyssä.

Pitkää kaavaa voi perustella tiukalla laillisuudella. Niinistö on ollut huolestunut kansainvälisten sopimusvelvoitteiden rikkomisesta pakolaiskriisissä. Lisäksi myös Venäjä joutuu vahvistamaan ratkaisun vastaavalla tavalla. Sen jälkeen asiaan on vaikea palata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat