Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unioninkadun nimi säilyy

Lähestyvää itsenäisyyden juhlavuotta on hyvä muistaa jollain tavoin Helsingin nimistössä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ei puolla kansalaisaloitetta, jossa esitetään Unioninkadun nimen muuttamista Vapaudenkaduksi tai Itsenäisyydenkaduksi. Aloitteen tekijä oli halunnut nimenmuutoksella juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotispäivää vuonna 2017.

Lautakunnan perustelujen mukaan vakiintuneita ja paikallishistoriallisesti merkittäviä nimiä ei tule muuttaa ilman pakottavaa tarvetta.

Unioninkatu on Liisankadun ohella Helsingin vanhin vielä käytössä oleva kadunnimi – kumpikin katu sai nimensä vuonna 1819. Nimen pohjana on Haminan rauhassa vuonna 1809 syntynyt Venäjän ja Suomen unioni. Nimen antoi Venäjän keisari Aleksanteri I, joka oli samalla Suomen suuriruhtinas.

Kaupunginhallitus noudattanee lautakunnan ja nimistötoimikunnan kantaa. Kaupunkikuvan historiallisia kerrostumia ei kannata hävittää. Helsinkiläiset ovat kävelleet samaa – ja samannimistä – katua kohta 200 vuotta.

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi voidaan toki aivan hyvin nimetä jokin Helsingin katu Itsenäisyydenkaduksi tai Vapaudenkaduksi. Oulunkylässä tosin on jo Itsenäisyydenpuisto, joten Itsenäisyydenkatu kuuluisi sen lähistölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat