Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävittäjäkauppias ostaa ja myy suhteita

Suomen hävittäjähankinnasta kiinnostuneet asekauppiaat etsivät nyt Suomen poliittisen pelin tuntevia lobbareita, sillä hävittäjäpäätöstä ei tehdä vain teknisiä ratkaisuja ja asejärjestelmiä vertailemalla.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Vaikka Suomi vasta viimeistelee hävittäjäkauppiaille lähtevää liki kolmesataasivuista tietopyyntönivaskaansa, pari poliitikkoa on jo kertonut suosikkinsa Hornetien korvaajiksi.

Molemmilla suosikki on sama.

Sekä keskustan presidenttiehdokkaaksi haluava Matti Vanhanen että demarien presidenttiehdokkaaksi spekuloitu Eero Heinäluoma ovat ottaneet kantaa ruotsalaisen Saabin Jas Gripen -hävittäjän puolesta.

Kuten puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) päätyi huomauttamaan blogissaan, suosikin nimeämisessä ei kannattaisi kiirehtiä. Jos jokin hävittäjävalmistaja tekisi kovin aikaisin johtopäätöksensä poliittisesta pelistä ja vetäytyisi, asetelma muuttuisi Suomelle epäedullisemmaksi.

Hävittäjähankinnassa on kyse isoista päätöksistä ja summista – 6–10 miljardin euron kaupasta, josta jätetään tarjouspyyntö vuoden 2018 presidentinvaalien aikoihin.

On selvä, että hävittäjähankinnasta tulee vielä osa monia kuvioita ja myös presidenttipeliä. Kyse ei ole vain koneiden suorituskyvyistä vaan myös kriisien ennaltaehkäisemisestä ja siitä, kenen kainaloon Suomi asemoi itsensä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Siksi poliitikoille kaupataankin paitsi viittä erilaista hävittäjää myös kolmea erilaista poliittista liittolaisratkaisua.

Saab kauppaa pohjoismaisen yhteistyön mallia – ilman Natoa. Amerikkalaisilla Lockheed Martinilla ja Boeingilla on tarjota F-35:t tai Super Hornetit, mutta myös transatlanttinen suhde ja Yhdysvallat-yhteys.

Sitten on jotain tältä väliltä, eurooppalainen malli tai uuden kylmän sodan kompromissi. Ranskalaisen Dassaultin Rafale-hävittäjät ja Suomen-kaupassa Britannian nimiin laitettu Eurofighter olisivat liitto eurooppalaisten Nato-maiden kanssa – ilman Yhdysvaltoja.

On selvää, että Suomelle ratkaisevaa on myös se turvallisuuspoliittinen häive, jolla konekauppa pinnoitetaan. Jos kyse olisi vain teknisten ratkaisujen ja asejärjestelmien vertailusta, asekauppiaat eivät nyt etsisi Suomen poliittisen pelin tuntevia lobbareita.

Osa asekauppiaista on jo omansa valinnut. Osa etsii eri toimistoa vastaamaan viestinnästä ja toista yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Liikettä on muun muassa Milttonin, Pohjoisranta Burson-Marstellerin, Tekirin, Rud Pedersenin ja Blicin ovilla.

Miltton sai Saabin viestinnän. Saabin Suomen-toimitusjohtaja, entinen Ruotsin-lähetystön sotilasasiamies Anders Gardberg pystyy politiikka-analyysiin ilman lobbaria.

Eurofighter palkkasi asiantuntijakseen puolustusministeriön entisen ylijohtajan Eero Lavosen, mutta etsii silti myös toimistoa.

Rud Pedersenillä Marcus Rantala yrittänee saada asiakkaakseen Dassaultin tai Boeingin. Rud Pedersen on hävittäjäkauppiaille tuttu Norjasta ja Tanskasta. Etu on toki sekin, että Rantala on puolustusministeriön entinen valtiosihteeri.

Lobbarikisassa on mukana myös Blic. Sillä on tarjota Puolustusvoimien entisen komentajan Juhani Kaskealan asiantuntemusta. Myös amerikkalaisjätti Lockheed Martin koputtelee ovia. Tähän mennessä se on ostanut vasta mediaseurantaa Hill & Knowltonilta.

Iso raha on liikkeellä. Ei ihme, että kokemustaan yhtiöille myy myös joukko entisiä lentäjiä.

Asekauppiaat eivät etsi vain lobbareita vaan myös strategisia partnereita, jotta ne voivat vastata Suomen tietopyyntöön houkuttelevilla tarjouksilla huollosta ja teollisesta yhteistyöstä.

Kaikilla on tosin mielessä sama strateginen kumppani, Patria. Sen kuulumiset ovat kiinnostavia, sillä valtio myi 49,9 prosenttia Patriasta norjalaiselle Kongsbergille.

Patria-kaupasta on yhtä turha vetää viivaa Suomen hävittäjävalintaan kuin Vanhasen ja Heinäluoman suosikeista, mutta vaikutusta sillä silti on. Kaikki liittyy kaikkeen.

Valtio-omistaja päätyi eritoten bisnes- ja synergiasyistä Kongsbergiin – ei siis Saabiin, jota Patria myös kiinnosti.

Patria on Ilmavoimien strateginen kumppani hävittäjien huollossa, ja sillä on rooli hävittäjähankinnassa. Jos Patrian omistajana olisi Saab, muiden hävittäjäkauppiaiden olisi mahdoton päästää Patriaa arvioimaan teknologiaansa. Silloin puolustusministeriön olisi pitänyt miettiä, miten korvata Patriasta tuleva kokemus ja asiantuntemus.

Oli niin tai näin, myös Patrialla on Suomen hävittäjähankinnassa monta roolia ja paljon kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat