Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digiyhteiskunta haavoittuu helposti

Ymmärrys tietoturvan tärkeydestä ei ole pysynyt digitalisaation vauhdissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Puolustusministeriön, eduskunnan ja Kelan verkkosivut kärsivät tällä viikolla palvelunestohyökkäyksistä.
Puolustusministeriön, eduskunnan ja Kelan verkkosivut kärsivät tällä viikolla palvelunestohyökkäyksistä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus haluaa Suomen ottavan digiloikkia, ja niitä on myös otettu. Digitalisaatio kirjaimellisesti sähköistää yhteiskunnan palveluja ja viestintää. Samalla yhteiskunnasta on tullut uudella tavalla haavoittuvainen.

Digiyhteiskunnan riesana ovat erilaiset tietomurrot ja -vuodot, identiteettivarkaudet, verkkovakoilu sekä kyber- ja palvelunestohyökkäykset. Verkkosivuston suojaaminen kokonaan palvelunestohyökkäykseltä on lähes mahdotonta. Aina löytyy joku, jolla on halua ja taitoa ohjata verkkosivustolle enemmän liikennettä kuin se kestää. Ja jos oma taito ei riitä, verkon syrjäkujilta voi myös ostaa hyökkäyksen.

Tällä viikolla palvelunestohyökkäykset ruuhkauttivat liikenteen puolustusministeriön, eduskunnan ja Kelan verkkosivuilla. Sivut saatiin nurin tuntien ajaksi.

Tämän viikon hyökkäykset vaikuttavat julkisuushakuiselta ilkivallalta. Tekijä on mitä ilmeisimmin kotimainen hakkeri tai muutaman hakkerin ryhmä, ei vihamielinen vieras valtio. Palvelunestohyökkäykset eivät juuri ole valtiollisen toimijan alaa, vaan niitä tehdään rahankiristystä tavoitellen tai jonkinlaiseksi protestiksi. Valtiolliset toimijat sen sijaan käyttävät erilaisia haittaohjelmia, joilla vakoillaan ja varastetaan yrityksen tai toisen valtion tietoja.

Hakkerien ilkivaltaa tapahtuu jossakin mittakaavassa jatkuvasti. Nyt ajankohta saa kysymään, onko hyökkäyksillä jokin yhteys Ruotsiin. Siellä joukko mediataloja joutui viime viikonvaihteessa laajamittaisen palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Mikään ei kuitenkaan vielä ole yhdistänyt Suomen ja Ruotsin hyökkäyksiä – paitsi se, että kohteilla on symboliarvoa.

Eduskunnan, puolustusministeriön tai Kelan verkkosivustojen kaatamisella saa huomiota. Verkkosivustojen jumittuminen voi myös haitata asiointia, mutta pysyvä vahinko jää vähäiseksi. Järjestelmiin ei murtauduttu eikä mitään tietoja viety. Toisin on silloin, kun verkkohyökkäys tai haittaohjelma iskee johonkin yhteiskunnalle kriittiseen toimintoon, kuten sähköverkkoon tai sairaalaan. Myös verkkokaupalle palvelunestohyökkäys on vakava asia.

Suomessa on nähty muutamia vakavia tapauksia. Vuodenvaihteessa 2014–2015 useaan pankkiin kohdistui palvelunestohyökkäys ja tietojärjestelmien häirintää. Asiakkaat eivät päässeet verkkopankkiin eivätkä pystyneet maksamaan tai nostamaan rahaa korteillaan. Pankkeja myös yritettiin kiristää maksamaan siitä, että palvelunestohyökkäys päättyy.

Tekijöiden kiinni saaminen ei ole helppoa, vaikka viranomaiset ja tietoturva-asiantuntijat tekevät yhteistyötä yli rajojen. Joskus käry kuitenkin käy. Pankkien tapaus on syyteharkinnassa. Epäiltynä on parikymppinen suomalaismies, joka on liitetty myös medioihin ja Viestintävirastoon kohdistuneisiin palvelunestohyökkäyksiin.

Palvelunestohyökkäykset ovat herätys. Ymmärrys tietoturvan tärkeydestä ei ole pysynyt digitalisaation vauhdissa. Tietoturvallisuudesta on huolehdittava jatkuvasti, sillä sitä testataan yhtenään. Parhaiten palvelunestohyökkäykseen oli nyt varautunut puolustusministeriö. Se pystyi ohjaamaan kävijät väistösivulle.

Vakaviin kyberuhkiin valmistautuminen on asia erikseen. Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot on turvattava kaikissa tilanteissa, ja hyökkäyksistä on pystyttävä toipumaan ripeästi. Siinä vastuu on paitsi valtiolla myös yrityksillä ja kansalaisilla.

Tietoturvasta huolehtiminen on kaikkien asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat