Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohituskaista houkuttelee rahaa mutta ei osaamista

Portugali on onnistunut houkuttelemaan investointeja ”kultaisella viisumilla”, mutta malli on myös herättänyt epäilyjä korruptiosta ja rahanpesusta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouskasvu on jämähtänyt Suomessa nollan tienoille niin poikkeuksellisella tavalla, että sen saaminen uudelleen käyntiin vaatii poikkeuksellisia toimia. Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet ovat tuomassa omia ehdotuksiaan runsaan viikon kuluttua pidettävään hallituksen strategiariiheen.

Yksi ehdotuksista olisi ohituskaistan avaaminen maahanmuuttajalle, joka sijoittaisi pääomaansa Suomessa toimivaan yritykseen. Alussa sijoitus voisi tuoda määräaikaisen oleskeluluvan ja suuri, pitkäaikainen sijoitus pysyvän oleskeluluvan, visioi ministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson (HS.fi 24.3.).

Malli on käytössä monessa maassa, myös Euroopassa. Rahan avulla aukeavaa ohituskaistaa kutsutaan osuvasti kultaiseksi viisumiksi.

Ideointivaihteessa tarvitaan uusia avauksia. Ulkomaiset kokemukset osoittavat silti, että malli pitää rakentaa huolellisesti, jotta siitä olisi hyötyä ja jotta se ei sotisi kansalaisten oikeustajua vastaan.

Esimerkiksi Portugalissa yksi tapa päästä ohituskaistalle on ollut puolen miljoonan euron sijoitus kiinteistöihin. Myös sijoittaminen yritykseen tai työpaikkojen luominen ovat antaneet erioikeuksia. Vuonna 2012 käynnistetty ohjelma on tuonut satojen miljoonien edestä kipeästi kaivattuja investointeja maahan, mutta Financial Timesin mukaan ohjelman on katsottu myös houkutelleen korruptioon ja rahanpesuun.

Portugalin sisäministeri joutui eroamaan runsas vuosi sitten kasvaneen arvostelun vuoksi.

Voi myös kysyä, miltä näyttää maahantulon tarjoaminen rikkaille rahaa vastaan verrattuna turvapaikanhakijoiden nykyiseen kohteluun.

Ohituskaistassa on myös toinen ongelma. Se palkitsee varakkaita ihmisiä mutta ei henkistä pääomaansa kartuttaneita.

EU:n ulkopuolelta tulevat osaajat törmäävät edelleen usein työvoiman tarveharkintaan. Perijän olisi helpompi päästä asumaan pysyvästi maahan.

Aloite on kuitenkin tervetullut osa maahanmuuttopolitiikan kokonaisuudesta käytävää keskustelua. Ehkä se käy helpommin elinkeinopolitiikan otsikon alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat