Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäajasta voi ottaa opiksi

Kesäaika on käytössä, ”koska EU:ssa tehtiin sellainen päätös”. Kuinka moni muistaa, miten ratkaisua perusteltiin?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomi siirtyy jälleen kesäaikaan. Kelloja siirretään nyt tunnilla eteenpäin ja lokakuun lopulla jälleen tunnilla taaksepäin. Tälläkin kertaa operaatio herättää monen mielessä saman vuosittain toistuvan kysymyksen: mihin kesäaikaa tarvitaan?

Suomessakin noudatettava kesäaika perustuu nykyisin EU:n yhteiseen käytäntöön. Siksi suomalaisten päättäjien ei tarvitse erityisesti perustella ratkaisua, vaan he voivat viitata asetuksen takana olevaan direktiiviin.

Keskustelu vaikuttaa toispuoleiselta: haitat tulevat esiin kansalaiskeskustelussa, mutta päätöksen takana oleva käsitys hyödyistä jää usein kertomatta.

Maailmalta löytyy runsaasti tutkimuksia kellojen siirtämisen myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista. Keskustelulla on kuitenkin vain etäinen yhteys poliittiseen päätöksentekoon.

Kesäaikaan siirtyminen ei ole ehkä suurimpia EU:n tekemiä ratkaisuja, mutta se vaikuttaa jokaisen arkeen. Siksi prosessista voisi ottaa opiksi. Liian usein kansalaiskeskustelu käynnistyy vasta sitten, kun päätökset EU:ssa on jo tehty. Kuinka moni esimerkiksi muistaa, milloin ja miten EU:n päätös kesäajasta syntyi? Entä miten ratkaisua perusteltiin?

Oikaisu 30.3.2016. Uutisessa kerrotaan virheellisesti, että kesäaikaan siirtyminen oli EU:n päätös. Suurin osa Euroopan maista siirtyi kesäaikaan kansallisilla päätöksillä jo 1980. Suomi tuli mukaan 1981.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat