Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsiäisenä kaupat ottavat mittaa toisistaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat kirjoittaa, että kuluttajat joutuvat pääsiäispäivinä ikään kuin kauppojen testiin.

”Kauppias jännittää, kuinka ahkerasti ihmiset tulevat perinteisinä kirkkopyhinä ostoksille. Muutos on suuri, sillä pääsiäisviikonloppuna on nyt kolme kauppapäivää enemmän kuin vuosi sitten.”

”Kenties vie aikansa, ennen kuin ihmiset sopeutuvat siihen, että kauppaan voi mennä joka päivä. Jos pääsiäisen myynti jää nyt kovin paljon kauppiaiden odotuksia pienemmäksi, he harkinnevat ainakin pyhäisten aukiolojen pituuksia uudelleen.”

”Pyhäkauppa on kauppiaalle tuntuvasti arkimyyntiä kalliimpaa. Henkilökunnalle on maksettava kaksinkertainen palkka. Tämän tietäen työvuorojen mitoittaminen on kauppiaalle oma testinsä. Varsinkin kun asiakasmäärä on toistaiseksi täysin arvailujen varassa.”

Aamulehti toteaa, että viime vuonna asiakkaat suuntasivat entistä enemmän suuriin myymälöihin.

”Mittavat valikoimat ja pieniä myymälöitä edullisemmat hinnat tekevät tehtävänsä. Myös aukioloaikojen vapauttaminen näyttäisi koituneen pienten myymälöiden tappioksi.”

”Päivittäistavarakauppaa hallitsevat hypermarketit, joita edustavat Prismat, K-Citymarketit ja Minimanit. Viime vuonna pienten, alle 400-neliöisten myymälöiden markkinaosuus oli 20 prosenttia. Se on vähemmän kuin kertaakaan markkinatutkimusyhtiö Nielsenin tuottaman myymälärekisterin 38-vuotisessa historiassa.”

”Pääsiäisenä pienet ja isot kaupat ottavat mittaa toisistaan. Lähes kaikki kaupat ovat auki. Tämä on luonnollista, kun muistetaan miten kovasti kauppa on vaatinut vapaita aukioloaikoja.”

Keskisuomalaisen mukaan kauppojen aukiolojen vapautuminen kertoo arvojen muutoksesta yhteiskunnassa.

”Kehityksen voi nähdä suotuisaksi. Palvelujen käyttäjät voivat itse valita, milloin kaupassa käyvät. Niinpä kulutuksen painotuksissa näkyvät ihmisten arvot eivätkä viranomaisten säännökset.”

”Pääsiäinen ja pitkäperjantai ovat uskonnollisen historiansa takia Suomessa yleisiä vapaapäiviä. Mutta kulttuuri muuttuu. Tänään moni kauppa on auki ensimmäistä kertaa. Lähivuosina näemme, miten kysyntä ohjaa aukioloaikoja juuri pitkänperjantain, juhannuksen ja joulun aikaan.”

”Kaikkein konservatiivisinta työaikojen sijoittelu on yritysjohdossa ja talousjohtojen toimistotöissä. Tuskin kenelläkään näissä tehtävissä on työvuoron mukaisia työpäiviä sunnuntaisin tai juhlapyhinä. Eniten töissä ollaan palveluammateissa ja hoitoammateissa.”

”Arvojen eriytyminen tuottaa myös yhteiskunnan eriytymistä. Alempana aherretaan ja ylempänä eletään kuin ennenkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat