Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistan on terrorismille sekä hautomo että uhri

Kristityt maksavat erityisen kalliisti Pakistanin hallituksen myönnytyksistä islamistisille ääriliikkeille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terrori-iskut Pakistanissa ylittävät kansainvälisen uutiskynnyksen vasta, kun ne ovat raakuudessaan ja mittasuhteissaan äärimmäisiä.

Sunnuntain pommi-isku lasten täyttämään puistoon Lahoressa kuului samaan joukkoon kuin iskut kirkkoon Peshawarissa vuonna 2013 ja sotilaiden lasten kouluun vuonna 2014.

Kuten aiemmissakin tapauksissa, kuolonuhrien määrä nousi kymmeniin ja haavoittuneiden satoihin. Maanantaihin mennessä henkensä menettäneitä oli 72, lähes puolet heistä oli lapsia.

Brysselin terrori-iskut viikko sitten ja Lahoren tuhoisa pommi-isku ovat osa samaa laajempaa kansainvälistä terrorismia, mutta Pakistanissa tuhon levittäjät saavat voimansa kansallisista kiistoista. Pakistan on sekä yksi terrorismin vaarallisimmista kasvualustoista että yksi eniten sen seurauksista kärsivistä uhreista.

Sunnuntain hyökkäyksen tekijäksi ilmoittautui Pakistanin talibanien sirpaleryhmä. Kyseessä on vain yksi Pakistanin lukuisista terroristiryhmistä.

Lahoren leikkipuistossa kohteena olivat tekijöiden ilmoituksen mukaan nimenomaan kristityt ja siinä ohessa Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif, jonka vauraalla tukialueella Lahore sijaitsee.

Kristityt ovat toistuvasti syrjinnän ja väkivallan uhreina islamilaiseksi valtioksi perustetussa Pakistanissa. Kristityt ovat maan suurin vähemmistö, mutta heitäkin on vain prosentti Pakistanin 200 miljoonan väestöstä.

Suuri osa pakistanilaisista joutuu kärsimään seurauksia maan hallituksen ja asevoimien toistuvasta yhteistyöstä islamististen ääriliikkeiden kanssa, mutta kristityt maksavat siitä erityisen kovaa hintaa.

Terrori-iskujen ja muiden yksittäisten väkivallantekojen yksi vauhdittaja on ääriliikkeiden poliittisen tukensa vastineeksi saama ja vaalima lainsäädäntö jumalanpilkasta. Sen mukaan kuolemantuomion voi määrätä jopa jumalanpilkan toistamisesta todisteena oikeudessa.

Samaan aikaan Lahoren iskun kanssa tuhannet mielenosoittajat vaativat pääkaupungissa Islamabadissa jumalanpilkasta tuomitun kristityn naisen kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Väkivallan kierre jatkuu ja pahenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat