Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK-järjestelmä kätkee häpeäänsä

Rauhanturvajoukkojen tekemien järjestelmällisten raiskausten jatkuminen on vakavin oire YK:n epäonnistumisesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
SIEGFRIED MODOLA / REUTERS
YK:n rauhanturvajoukot partioivat Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa tämän vuoden helmikuussa järjestettyjen presidentinvaalien aikana. Osaa joukoista syytetään järjestelmällisistä raiskauksista
YK:n rauhanturvajoukot partioivat Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa tämän vuoden helmikuussa järjestettyjen presidentinvaalien aikana. Osaa joukoista syytetään järjestelmällisistä raiskauksista Kuva: SIEGFRIED MODOLA / REUTERS

Yhdistyneiden kansakuntien kenttäoperaatioista vastannut yhdysvaltalainen apulaispääsihteeri Anthony Banbury lopetti tehtävässään maaliskuun puolivälissä ja päätti kertoa julkisuuteen arvionsa maailmanjärjestön sisäisestä tilasta. Hänen mukaansa YK on epäonnistumassa kokonaistehtävässään, koska hallinnon tehottomuus on edennyt äärimmäiselle tasolle.

YK-järjestelmän hajoamisen ennustaminen on tuttu ilmiö, mutta Banbury eroaa muista ennustajista. Hän on viettänyt pääosan työelämästään YK-tehtävissä, eikä hän toivo YK:n tuhoa vaan järjestön menestymistä ihmiskunnan palvelemisessa. The New York Times julkaisi Branburyn kirjoituksen ja haastattelun YK:n tilanteesta pääsiäistä edeltäneessä viikonvaihteessa.

Kritiikin kohteena on YK:n virkakoneiston kyvyttömyys ja haluttomuus puuttua järjestelmällisiin raiskauksiin ja muuhun väkivaltaan, johon rauhanturvajoukot ovat syyllistyneet viime vuodet Keski-Afrikan tasavallassa.

Huhtikuussa 2014 YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, jonka mukaisesti rauhanturvaoperaatio Keski-Afrikan tasavallassa siirrettiin Afrikan unionin alaisuudesta YK-johtoiseksi. YK:n rauhanturvaosaston tehtävänä oli koota nopeasti enintään 10 000 sotilaan joukko, jonka yhdeksi osaksi tuli 800 sotilaan pataljoona Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Ainakin neljä korkeissa asemissa ollutta YK-virkailijaa varoitti heti aluksi, että kyseessä oli armeija, joka oli syyllistynyt järjestelmällisiin raiskauksiin jo kotimaassaan. Lisäksi operaatiossa oli entuudestaan Kongon tasavallan joukkoja, jotka syyllistyivät toistuvasti raiskauksiin ja siviilien väkivaltaiseen kohteluun.

YK lähetti varoituksista huolimatta rikollisesti toimivia sotilaita valvomaan kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevia ihmisiä. Rauhanturvaajiksi tuli joukkoja, jotka olivat YK:n omalla tarkkailulistalla raiskauksien ja lapsisotilaiden käytön vuoksi.

Rauhanturvatoiminnasta vastanneella apulaispääsihteerillä Hervé Ladsousilla ei ollut kovin hyviä vaihtoehtoja. Afrikan suuriin operaatioihin on vaikea saada sotilaita. Osa Afrikan ja Aasian maista kerää operaatioilla valuuttatuloja ja kansainvälistä vaikutusvaltaa.

Tietoja Kongon demokraattisen tasavallan sotilaiden tekemistä raiskauksista ja siviiliväestön terrorisoinnista tuli julki jo vuoden 2014 kuluessa, mutta joukot vedettiin useista vaatimuksista huolimatta pois vasta tämän vuoden helmikuussa.

Päätöksenteon hitaus ja vastentahtoisuus turhautti ja raivostutti Banburya. Hänen mukaansa edes pahantahtoiset nerot eivät pystyisi luomaan yhtä tuskastuttavaa byrokratiaa kuin YK:ssa nykyisin on, vaikka yrittäisivät.

Epäonnistuminen liittyy tässä tapauksessa YK:n rauhanturvatoimintaan. Banbury myöntää, että samaan aikaan maailmanjärjestö tekee korvaamatonta työtä Syyrian ja Etelä-Sudanin kaltaisilla kriisialueilla humanitaarisen avun turvaajana ja siviilien suojelijana.

Kyse ei kuitenkaan ole vain epäonnistumisesta yhdessä YK-järjestelmän lukuisista tehtävistä. Rauhanturvaamisen kriisi liittyy suoraan maailmanrauhan uhkien torjumisesta vastaavan YK:n turvallisuusneuvoston toimintaan. Neuvosto saattaa alulle tapahtumaketjuja, joiden etenemisestä se ei mitenkään vastaa.

Päätöksenteon kriisi koskee koko järjestelmää. Loppuvuodesta valittavalla uudella YK:n pääsihteerillä ei ole toivoa järjestelmän muuttamisesta, jos jäsenmaat suostuvat piilottamaan tällaista häpeää YK:n ytimessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat