Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avokeittiö siivitti hampurilaisen suosioon

Hampurilaisen uuden tulemisen keskeinen hetki koettiin vuonna 2001, kun huippukokki Daniel Boulud alkoi myydä kulinaristeille suunnattua hampurilaista.

Pääkirjoitus
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Suomessa ei ole ollut koskaan niin paljon intohimoisesti ruokaa harrastavia herkkusuita kuin nyt. Tästä kertoo myös toissa viikolla järjestetty katuruokatapahtuma Streat Helsinki, joka veti 16 000 ihmistä.

Bangkokilainen kananmuna sai huomiota, mutta suosituin annos oli jälleen kerran hampurilainen.

Hampurilaisen uutta tulemista ovat pönkittäneet ruokamaailman viime vuosien megatrendit.

Hampurilainen on täydellinen tuote maailmassa, joka uusii perinteisiä ruokia, ihailee katuruokaa, arvostaa leipää sekä kunnioittaa lähiruokaa ja käsityötä. Herkkusuun eli foodien elämään liittyy vahvasti vertailu sekä parhaan ja uuden ihmeellisen etsintä.

Hampurilaisen arvostuksen kasvun tärkeä hetki koettiin vuonna 2001, kun huippukokki Daniel Boulud alkoi myydä New Yorkissa DB Burgeria. Se oli ensimmäinen valtavasti julkisuutta saanut aikuisille kulinaristeille suunnattu hampurilainen. New York -lehden mukaan DB Burger syntyi Bouludin vastavetona sille, että Ranskassa kapinoitiin tuolloin McDonald’sia vastaan. Boulud päätti näyttää, että hampurilaisenkin kanssa voi juoda punaviiniä.

Syntyi huippukokin taitoja ja yhdysvaltalaista yksinkertaisuutta yhdistävä burgeri. Pian se sai lukuisia seuraajia. Wall Street Burger Shoppe myi 175 dollarin burgereita, joissa oli kultahippuja. Hampurilaisen uusi maailmanvalloitus varmistui, kun hipsterien suosimat ravintolat ottivat hampurilaisen listoilleen New Yorkin Williamsburgissa.

Miksi juuri hampurilainen eikä esimerkiksi nakkisämpylä tai piirakka?

Hampurilaisen rakastajat saavat kiittää saksalaisia siirtolaisia, joiden ansiosta jauhelihapihvi yleistyi Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Hampurilaisesta tuli periamerikkalainen tuote, kun White Castle -pikaruokaketjun perustanut Billy Ingram tajusi, kuinka hyvällä katteella sämpylän väliin lätkäistyä jauhelihapihviä voi myydä.

Ongelma oli silloin satamien ja tehtaiden liepeillä myytävien jauhelihapihvien surkea maine pöpöpesäkkeinä. Ingram teetti pikaravintoloihinsa avokeittiön, jotta ihmiset näkivät, mistä pihvit valmistettiin. White Castle sai lukuisia kilpailijoita. Hampurilaisesta tuli nuorisoruokaa.

Ilman White Castlea Suomessakin katuruokatapahtumien ihailluin ruoka voisi olla täällä perinteisempi lihapiirakka. Siitäkin voi tehdä uusversioita: vetyjä, atomeja ja muita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat