Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen kirje ei sulkenut suita

Kirjeessä toivottiin puheenjohtaja Alexander Stubbille työrauhaa kevään ajaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Rautaheimo / HS
Kokoomuksen puheenjohtajalla Alexander Stubbilla ei ole vielä virallista haastajaa.
Kokoomuksen puheenjohtajalla Alexander Stubbilla ei ole vielä virallista haastajaa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kokoomukseen tuli viikonvaihteessa eloa, kun puolueen piirijärjestöjen puheenjohtajat ja muut puolueen vaikuttajat ilmoittautuivat yhteisessä kirjeessään puheenjohtaja Alexander Stubbin tueksi. Eduskuntaryhmälle ei kirjeestä kerrottu.

Allekirjoittajat toivovat puheenjohtajalle työrauhaa kevään ajaksi. Keväällä pitäisi ratkaista muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ja työmarkkinoiden kilpailukykysopimus. Tulevien vuosien budjettilinjaukset eli niin sanottu kehysriihi on edessä jo ensi viikolla.

Kirje herätti puolueväessä hämmennystä. Kaikki eivät yhteisestä ulostulosta pitäneet. Äänekkäimmin sitä kritisoivat yrittäjätaustainen kansanedustaja Eero Lehti ja oikeistokokoomuslainen kansanedustaja Wille Rydman.

Ehkäpä piirijohtajat olivat hakeneet mallia korkeasti koulutettujen ammattijärjestöstä Akavasta. Siellä puheenjohtajapeli päättyi ennen kuin oli edes alkanut, kun suuri joukko akavalaisia liittoja ilmoittautui tukemaan puheenjohtaja Sture Fjäderiä jatkokaudelle.

Eleellä oli se seuraus, että Fjäder saattoi keskittyä neuvotteluihin kilpailukykysopimuksesta ilman, että puheenjohtajakisa olisi vaivannut ajatuksia. Jotain samansuuntaista kokoomuksen piirijohtajat kenties tavoittelivat ulostulollaan.

Eero Lehti on ilmaissut tyytymättömyytensä Stubbiin ennenkin. Lehti on tunnettu vankoista mielipiteistään. Mutta Lehti ei ole kritiikissään yksin. Häntä voinee pitää jonkinlaisena konservatiivisen yrittäjäsiiven äänitorvena. Konservatiivien mielestä kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri esiintyy julkisuudessa aivan muilla asioilla kuin politiikalla tai valtiontaloudella.

Tyytymättömyyttä Stubbiin kokoomuksessa on olemassa. MTV julkisti maanantai-iltana kyselyn, jonka mukaan hyvin täpärä enemmistö kokoomuksen piiriaktiiveista toivoo Stubbille vastaehdokasta.

Toistaiseksi varteenotettavaa vastaehdokasta ei ole julkisesti ilmoittautunut. Sisäministeri Petteri Orpo on kieltäytynyt jo moneen kertaan. Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori sanoi toissa viikolla kirjansa julkistustilaisuudessa, ettei hän lähde haastamaan ketään kokoomuksen puheenjohtajakisassa. Vastauksen voi tulkita niinkin, että Vapaavuori on kiinnostunut, jos Stubb vetäytyy. Itse kirja kyllä täyttää vaalikirjan tunnusmerkit.

Kansanedustajat Harry Harkimo ja Elina Lepomäki ovat sanoneet harkitsevansa ehdokkuutta. Harkimo on luvannut kertoa päätöksensä toukokuussa. Varapuhemies Paula Risikko ei ole antanut selkeää vastausta.

Jos kirjeen tarkoitus oli taata Stubbille työrauha kevään ajaksi, se epäonnistui pahoin. ”Ei mennyt ihan kuin Strömsössä”, Stubb myönsi.

Siinä missä kokoomuksessa vasta harkitaan puheenjohtajan vaihtamista, Rkp joutuu varmasti valitsemaan uuden puheenjohtajan kesäkuun puoluekokouksessa. Puheenjohtaja Carl Haglund ilmoitti pääsiäisenä Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa luopuvansa puheenjohtajuudesta. Perusteluksi hän kertoi turhautumisensa politiikkaan. Vajaa vuosi Stubbin hallituksessa vei Haglundilta uskon järkevän politiikan tekemiseen.

Yhtenä seuraajaehdokkaana pidetään eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Anna-Maja Henrikssonia. Hän hävisi puheenjohtajakilvan Haglundille vajaat neljä vuotta sitten. Kansanedustaja Mikaela Nylander ilmoitti, ettei lähde ehdolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat