Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismin torjunnassa riittää vanhojakin keinoja

Brysselin ja Pariisin iskut ovat tärkeä muistutus siitä, miten tärkeää Euroopalle on tiedusteluyhteistyön edistäminen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001 Yhdysvalloissa aloittivat myös Euroopassa valtaisan tiedustelukoneistojen rakentamisen. Tavoitteena on ollut nujertaa terrorismi.

Keinot ovat olleet kovia, mutta tavoitteeseen ei ole päästy. Tästä uusimpia esimerkkejä ovat Pariisin ja Belgian iskut. Terroristijärjestö Isis on nyt Euroopalle sitä, mitä al-Qaida oli vuosikaudet Yhdysvalloille.

Pariisin ja Brysselin iskut osoittavat, kuinka Isis ruokkii radikalisoitumista ja pystyy ottamaan käyttöönsä Euroopassa jo olemassa olevia rikollisten verkostoja. Isis on soluttautunut Eurooppaan niin, ettei järjestön edes tarvitse erikseen lähettää tänne ketään.

Tämä toimintamalli korostaa entisestään, ettei terrorismin torjunnassa ole kyse vain kansallisten tiedustelukoneistojen valtuuksista ja resursseista vaan myös radikalisoitumisen ennaltaehkäisystä. Jotta esimerkiksi Syyriasta Eurooppaan palaavat vierastaistelijat eivät löytäisi ideologialle seuraajia, ennaltaehkäisy ei ole vain poliisin tai tiedustelun murhe vaan koko kansalaisyhteiskunnan asia.

Brysselin ja Pariisin iskut ovat muistutus myös siitä, miten tärkeää tiedusteluyhteistyön edistäminen on Euroopalle. Jos aiemmin arvostelu koski tiedustelun suhdetta kansalaisten perusoikeuksiin, nyt kritisoidaan myös sitä, mitä eri maiden tiedustelupalvelut pystyvät olemassa olevalla tiedolla tekemään ja miten ne vaihtavat tietoja keskenään.

Belgian turvallisuusviranomaisten toimista iskut paljastivat vakavia puutteita. Vaikka osasta tekijöistä oli paljon tiedustelutietoa, tieto ei kulkenut poliisiorganisaation sisällä. Vaikka lentokentälle iskettiin, julkisen liikenteen annettiin jatkua. Myös iskujen tutkinnassa ja pidätyksissä tehtiin virheitä. Yksi Euroopan keskeisimmistä lentokentistä saattaa olla osittain kiinni kuukausia. Jopa iskujen muistotilaisuuteen pääsi äärioikeistoa riehumaan.

Myös muiden on syytä kuunnella, mitä johtopäätöksiä Belgian perustama tutkimusvaliokunta tekee poliisin ja tiedusteluviranomaisten työstä. Jo nyt voi sanoa, ettei terrorismin torjunnassa ongelma ole aina tiedustelun määrä vaan tiedon analyysi ja koordinointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat