Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomio kansanmurhasta estää toivottavasti rikoksia

Sotarikoksista on tärkeää joutua vastuuseen, koska julmuuksia on tapahtunut, mutta myös siksi, että niitä ei enää tapahtuisi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Bosnian entinen serbijohtaja Radovan Karadžić sai lopulta viime torstaina tuomionsa YK:n alaisessa Haagin sotarikostuomioistuimessa. Hänelle määrättiin kymmenestä rikoksesta yhteensä 40 vuotta vankeutta.

Tuomion odotetuin osa koski vuoden 1995 verilöylyä Srebrenicassa, missä surmattiin yli 8 000 miestä ja poikaa. Oikeusistuin totesi Karadžićin syyllistyneen kansanmurhaan.

Rikoksista rankaiseminen yhdistää kaksi periaatetta. Tuomioita langetetaan, koska jotain on tapahtunut, mutta myös siksi, että jotain ei enää tapahtuisi.

Viime viikon tuomion jälkeen Srebrenican uhrien omaiset tunsivat oikeuden vihdoin tapahtuneen. Euroopan viime vuosikymmenten pahimmalle verilöylylle nimettiin vastuullinen.

Jugoslavian entinen presidentti ja Suur-Serbian arkkitehti Slobodan Milošević jäi tuomitsematta, kun hän kuoli vuonna 2006 kesken oikeudenkäynnin. Bosnian serbiarmeijaa komentaneen kenraali Ratko Mladićin oikeudenkäynti on kesken.

Sotarikostuomioistuinten perustaminen ja toiminta on ollut vaivalloista. Edelleen riippuu sattumasta ja valtapolitiikasta, ketkä hirmutöihin syyllistyneet päätyvät vastaamaan teoistaan.

On kuitenkin tärkeää, että järjestelmää rakennetaan askel kerrallaan. Kun esimerkkejä vastuuseen joutumisesta on riittävän monta, hirmutekoja suunnittelevat saattavat harkita vielä kerran.

Yksi sivuvaikutus Karadžićin ja hänen kaltaistensa tuomioilla voi kuitenkin olla. Tuomiot saattavat lisätä hirmuhallitsijoiden takertumista vallankahvaan.

Takavuosina diktaattorien siirtymistä sivuun on usein vauhditettu lupauksella, että he eivät joudu teoistaan vastuuseen. Lupaus on rikosten uhrien näkökulmasta täysin epäoikeudenmukainen, mutta sillä on joissakin tapauksissa saatettu välttää verenvuodatuksen jatkuminen.

Jugoslavian oma esimerkki kuitenkin osoittaa, että oikeuden toteutumista ei pidä estää. Milošević sai syytteen Haagin tuomioistuimelta Kosovon kriisin aikana vuonna 1999. Silti silloin päästiin ratkaisuun, jossa Kosovosta karkotettu albaaniväestö pääsi palaamaan eikä Milošević saanut vapautusta vastuusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat