Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättääkö kirkonpolttaja tai terroristi sen, mitä voimme oppia historiastamme?

Oma henkilöhistoriamme, paikallisyhteisön voima ja kansakunnan tarina muodostuvat paitsi ihmisistä myös esineistä, tiloista ja tunteista, joilla on kullakin arvonsa – ja ne ovat osa meitä, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Mitä jäi jäljelle? Tätä kysyttiin pääsiäispyhinä niin kaukana Syyriassa kuin täällä Suomessakin.

Syyrian hallituksen joukot vapauttivat sunnuntaina Palmyran muinaiskaupungin terroristijärjestö Isisin vallasta. Kyse on Unescon maailmanperintökohteesta, jonka Isis-joukot valloittivat viime vuonna.

Isis ennätti tehdä muinaiskaupungissa suunnatonta tuhoa räjäyttelemällä 2 000 vuotta vanhoja temppeleitä ja hautamuistomerkkejä. Maanantaina paikalle päässeet arkeologit arvioivat, että historiallisen kaupungin tuhot ovat pelättyä pienemmät. Unescon asiantuntija oli kuitenkin epäileväinen sen suhteen, ovatko kohteet entisöitävissä. ”Emme voi rakentaa uudelleen jotain, joka on hajotettu tomuksi”, Annie Sartre-Fauriat totesi.

Täystuho. Se on oikea sana kuvaamaan viime lauantai-illan rajua kirkkopaloa Ylivieskassa. Vuonna 1786 rakennetusta puukirkosta jäi jäljelle vain hiiltynyt raunio. Raju tulipalo levisi nopeasti, eikä edes arvokasta irtaimistoa ennätetty hakea turvaan.

Pääsiäisyössä ilmiliekeissä roihunnut ristikirkko oli näky, jota paikalliset tuskin unohtavat. Suru ja järkytys olivat käsin kosketeltavissa.

Keskiyöllä palopaikalla järjestettiin pääsiäismessu, johon otti osaa myös Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi. ”Kristillinen toivo ei milloinkaan häviä keskeltämme. Sitä ei voi tuli kuluttaa. Sitä ei voi kenenkään teot hävittää”, piispa muistutti savuavien raunioiden äärelle kokoontuneille ihmisille.

Palmyran maailmanperinnön loukkaajat olivat terroristeja, sekasortoa maailmaan kylväviä jihadisteja. Ylivieskan tuhotyön taustalla taas näyttäisi olevan yksittäisen ihmisen tragedia, eikä esimerkiksi poliittisesta motiivista ole viitteitä.

Yhtä kaikki, näistä pahoista teoista jää haavoja, joita joudumme yhdessä lääkitsemään.

”Korvaamaton aarre, minun kotikirkkoni, rauhoittumisen tyyssija.”

”Kotikirkko, jossa meidät on vihitty, kuten myös omat vanhempani.”

”Suuri murhe. Tuntuu sieluun.”

Ylivieskalaiset ovat kirjanneet tunteitaan muun muassa nettiadressiin, jossa kannatetaan entisen kaltaisen puukirkon rakentamista vanhoille perustuksille.

Kirkolla on selvästi sijansa ihmisten sydämissä. Arvorakennuksen kohdalla kyse on seinistäkin, mutta ennen muuta muistoista, joita yhteiseen pyhäkköön kytkeytyy. Ylivieskassakin kirkko ehti todistaa sodan ja rauhan ajat, kohdata kansalaisten ilot ja surut. Ihmisen elämän koko kaari, aina alkua ja päätepistettä myöten, on saanut sen suojissa sinettinsä.

Kyynelistä tuppaa jäämään muistijälkiä, olivat ne sitten luopumisen tuskan tai onnen kirvoittamia.

Oma rippikirkkoni oli Pellossa. Sieltä saattelin myöhemmin vanhempani. Riistaveden kirkko oli isovanhempieni matkanpää. Vuosaaressa vanhempi poikani pääsi ripille. Nuorempi poikani kastettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa.

Missä Sinä olet kokenut omat merkitykselliset hetkesi?

Instituutiona kirkon asema ei ole tietenkään ennallaan. Seurakuntaan kuuluu meistä yhä harvempi. Yhteiskunta maallistuu ja moniarvoistuu. Valtavirta onkin enää vaihtoehto muiden joukossa.

Tärkeätä on, ettemme menetä kykyämme tunnistaa asioita ja paikkoja, jotka ovat arvokkaita meille tai muille. Oma henkilöhistoriamme, paikallisyhteisön voima ja kansakunnan tarina muodostuvat paitsi ihmisistä myös esineistä, tiloista ja tunteista, joilla on kullakin arvonsa – ja ne ovat osa meitä.

Ylivieskan kirkon jälleenrakennus ja syyrialaisen muinaiskaupungin restaurointi – ne eivät kumpikaan ole tekoja, joilla kerran menetetty saataisiin takaisin. Ne ovat kuitenkin tärkeä viesti: emme saa antaa pimeyden voimille oikeutta määrittää puolestamme sitä, mitä haluamme oppia ja tuntea menneestä.

Helsingin Sanomat käynnisti lauantaina sarjan, jossa suuryritysten johtajia haastetaan pohtimaan, millaisena he näkevät Suomen sadan vuoden päästä. Sarjan aluksi Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen kaipasi Suomeen avoimuutta maailman muutokselle.

Juuri tuota ennakkoluulottomuutta tämä aika meiltä vaatii. Selvitäksemme haasteesta tarvitsemme kivijalaksemme jaettuja kokemuksia: tunteen siitä, että meillä on jalkojemme alla perusta, jonka pohjalle uuttakin voi rakentaa.

Sata vuotta on tähän hyvä alku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat