Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi oppii vasta ostamaan

Pääkirjoitus
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Viime viikonloppuna Suomessa vietettiin pääsiäistä ensimmäistä kertaa ostosten merkeissä. Kyseessä oli ensimmäinen merkittävä pyhä sen jälkeen kun hallitus vapautti kauppojen aukiolot kumoamalla niitä säätelevän lain kokonaan.

Hypermarketien johdolla kauppiaskunta yritti opettaa suomalaisia pyhäshoppailuun. Tarjouksia mainostettiin ja kuponkeja jaeltiin. Jonojakin syntyi, varsinkin pitkänäperjantaina.

Suomalaiset ovat perinteisesti viettäneet juhlapyhät mökeillään kirjoihin ja luontoon uppoutuneena. Se ei ole talouskasvun resepti.

Yhdysvalloissa juhlapyhien rauhoittuminen hoidetaan yhdessä illassa. Sitten lähdetään kaupoille.

Tilastot kertovat, että suomalaiset ovat löytämässä kuluttamisen riemun. Suomen Pankin uuden Euro & talous -julkaisun mukaan Suomen talous on ollut viime vuodet pitkälti yksityisen kulutuksen varassa, kun investoinnit ja vienti ovat tökkineet. Yksityisen kulutuksen osuus bruttokansantuotteesta on kasvanut 55 prosenttiin eli eurooppalaisessa vertailussa hyvin korkeaksi.

Heikossa taloustilanteessa shoppailu on merkinnyt suomalaisten velkaantumista. Kotitalouksien velkaantuminen on kuitenkin yhä Suomen talousmurheista pienimpiä, sillä suomalaiset eivät ole vielä poikkeuksellisen velkaantuneita.

Shoppailu on kansantaloudelle hyvä asia. Mutta yksityisellä kulutuksella on toinenkin puoli: myyminen. Se on Suomessa retuperällä. Juuri kulutustavaroiden, kuten elintarvikkeiden, autojen, lääkkeiden ja pienelektroniikan, vienti ei Suomelta suju.

Kuluttajatuotteiden myynti on kansantaloudelle arvokasta, koska se on investointihyödykkeiden myyntiä vakaampaa heikkoina aikoina.

Lukuun ottamatta Nokian kännyköiden tähtihetkeä kuluttajatuotteiden menestys on karttanut Suomea. Helsingin pörssin listoilta saa etsimällä etsiä menestyviä kuluttajatuoteyrityksiä. Amer on yksi sellainen. Pörssin ulkopuolella peliyhtiö Supercell on tietysti menestystarina.

Yhteensä Suomen viennistä vain runsas kymmenen prosenttia tulee kulutustavaroista. Ruotsissa sama luku on yli kaksikymmentä ja Tanskassa lähes neljäkymmentä prosenttia.

Teollisuuteen ja insinööriosaamiseen nojaavasta Suomesta on tulossa kulutusyhteiskunta. Ostaminen sujuu jo. Seuraavaksi pitäisi oppia myymään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat