Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka sukupolvi elää sodan – viime aikojen tapahtumat eivät rohkaise siihen, että ikävä trendi katkeaisi

Pitäisi varmaan tehdä jotain, että minun sukupolveni saisi poikkeuksellisesti elää koko elämänsä rauhan oloissa.

Pääkirjoitus
 
Kalle Koponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Rauhaa ei kannata pitää itsestäänselvyytenä. Katselin sukupuutani sodan ja rauhan näkökulmasta, ja se toi kylmät väreet. Esi-isissäni ei ole ollut satoihin vuosiin yhtään sukupolvea, joka olisi elänyt koko elämänsä rauhan oloissa. Siten, että Suomi ei olisi ollut joko itse taistelutantereena tai osa sotaa käyvää valtakuntaa.

Katsotaan tilan säästämiseksi vain viimeksi kuluneita kolmeasataa vuotta.

Äidinpuolen yhdeksäs isoisäni Anders Lund kaatui vuonna 1714 Napuen taistelussa Pohjanmaalla. Suuri Pohjan sota oli loppumassa suurvalta-Ruotsin murenemiseen. Samaan aikaan eli lapsuuttaan sodan ja miehityksen keskellä Matz, kaukainen isälinjan isoisäni.

Matzin poika Matti eli vuodesta 1750 alkaen lyhyen elämän, mutta siihenkin ehti mahtua Pommerin sota, jossa me yhdessä Ranskan, Itävallan, Venäjän ja Saksin kanssa sodimme Britanniaa, Preussia ja Hannoveria vastaan. Matin poika Matthias puolestaan oli seitsemänvuotias, kun sodimme Tanskaa ja Venäjää vastaan. Myöhemmin kansakunta osallistui Napoleonin sotiin ja vuosisadan vaihduttua soti uudelleen Venäjää vastaan ja päätyi sen provinssiksi.

Matthiaksen pojasta Antista tuli räätäli. Antin vuorolla sodittiin Kaukasuksella Persiaa vastaan, sitten Turkkia vastaan. Kapinaliikkeitä kukistettiin verisesti Puolassa ja Virossa. Krimin sota käytiin Ranskaa, Englantia, Ottomaanien keisarikuntaa ja Sardiniaa vastaan. Käytiinpä toinenkin sota Turkkia vastaan.

Muinaista historiaa? Tila, jolle Antti asettui, on yhä olemassa ja jälkeläisten hallussa. Selkkaukset olivat tavallaan Venäjän sotia, mutta ne koskettivat tuhansia suomalaisperheitä. Yli 400 suomalaisupseeria yleni tsaarin kenraaliksi.

Antilla oli poika Ananias, minun iso-isoisäni, mallipuuseppä. Ananiaksen aikana käytiin yksi sota Turkkia vastaan ja ensimmäinen maailmansota. Ananiaksen poika Svante puolestaan joutui jättämään taideopintonsa kesken, kun maa itsenäistyi ja puhkesi sisällissota. Ja se oli vasta esimakua toiselle maailmansodalle.

Svanten poika, isäni Matti, syntyi parahiksi, kun toinen maailmansota oli alkamassa. Minä olen elänyt jo yli 50 vuotta rauhan oloissa. Odotan kiinnostuneena, voisiko satoja vuosia jatkunut ikävä trendi tällä kertaa katketa. Viime aikojen tapahtumat eivät rohkaise.

Pitäisi varmaan tehdä jotain, että minun sukupolveni saisi poikkeuksellisesti elää koko elämänsä rauhan oloissa. Tai että edes lastemme sukupolvi saisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat