Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä olisi työtä niille, joilla ei ole varaa asua siellä

Hus joutuu korjaamaan itse kohtaanto-ongelmaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreiden tilastojen mukaan asuminen pääkaupunkiseudulla käy aina vain kalliimmaksi. Neliöhintojen ero muuhun maahan oli Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa suurempi kuin koskaan ennen. Eroa on jo lähes 2 000 euroa neliöltä.

Kallis asuminen on Suomessa suurelta osin itse aiheutettu ongelma. Taustalla ovat muun muassa takavuosien veroratkaisut, joilla omistusasuminen tehtiin vuokra-asumista edullisemmaksi. Helsinkiin ei ole rakennettu uusia asuntoja niin nopeasti kuin muuttoliikkeen aiheuttama väestönlisäys olisi edellyttänyt. Ja kun on rakennettu, on rakennettu harvaan.

Juuri nyt hintoja saattavat nostaa monet tekijät. Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on kohentunut, ja työttömyyden kasvu on ollut maltillista. Asuntolainaakin saa todella halvalla.

Kansantaloudelle tästä syntyy ongelma. Pääkaupunkiseudulla olisi avoimia työpaikkoja, mutta usein aloilla, joiden palkoilla ei saa ostettua kuin pienen asunnon kaukaa radanvarresta. Vähittäiskaupassa ja terveydenhuollossa työntekijöistä on jo pulaa.

Virheet voivat maksaa paljon. Kohtaanto-ongelma on kallis pulma maalle, jonka pitäisi kohentaa työllisyyttä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) joutuu rakennuttamaan itse sairaalatyöntekijöille asuntoja (HS 30.3.) saadakseen työvoimaa. Viimeisin kohde on Jätkäsaaressa, jonne valmistuu 98 vuokrayksiötä ja -kaksiota vuonna 2017.

Rakennusprojektista keksii sen myönteisen puolen, että Hus tekee välttämättömyydestä hyveen tilanteessa, jossa asuntopolitiikka on ollut sellaista kuin se on ollut. Harvoinpa rakentaminen pääkaupunkiseudulla on ihan kannattamatonta.

Jos asuntopolitiikkaa olisi kuitenkin hoidettu niin, että kohtuuhintainen asuminen Helsingissä olisi mahdollista, Hus voisi pysyä leipälajissaan, terveydenhuoltopalvelujen tarjonnassa.

Moni Helsingin seudulle työvoimaa etsivä yksityinen työnantaja ei kykene samanlaiseen ratkaisuun kuin Hus. Julkinen sektori pystyy korjaamaan omalta osaltaan kohtaanto-ongelmaa mutta yksityinen ei. Sekään ei ole ihan toivottu lopputulos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat