Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaosa suomalaisista olisi valmis etujensa leikkaamiseen – kilpailukyky­sopimusta tarvitaan

Tuoreen HS-gallupin ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaiset ovat valmiita etujensa leikkaamiseen.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Suomalaiset ovat valmiita etujensa leikkaamiseen kilpailukykysopimuksessa sovitulla tavalla, ilmenee HS-gallupista (HS 30.3.).

Kaksi kolmasosaa hyväksyy, että palkankorotuksista luovutaan vuodeksi. Enemmistö hyväksyy senkin, että kaikkien vuosityöaikaa pidennetään ilman eri korvausta kolmella päivällä. Enemmistö olisi valmis hyväksymään myös lomarahojen leikkaamisen kaikilta palkansaajilta.

Huomionarvoista oli, että vain kuusi prosenttia oli sitä mieltä, että mikään esitetyistä heikennyksistä ei käy.

Samansuuntaisia vastauksia sai Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva maaliskuun alkupuolella julkistamassaan laajassa arvo- ja asennetutkimuksessa. Siinä puolet vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että ”meidän kaikkien pitäisi tinkiä omista eduistamme maamme kansainvälisen kilpailukyvyn turvaamiseksi”. Vain vajaa kolmannes oli eri mieltä.

Enemmistö oli myös sitä mieltä, että työn hinta on noussut Suomessa liikaa.

Melkein 90 prosenttia oli enemmän tai vähemmän samaa mieltä siitä, että ”pärjätäkseen tulevaisuudessa Suomi tarvitsee selkeän pitkän tähtäyksen ohjelman, jonka toteuttamisella on eri yhteiskuntaryhmien laaja tuki”.

Asenneilmasto näyttäisi siis olleen kuohkea kilpailukykysopimuksen syntymiselle. Tunnelmat ovat epäilemättä olleet myös työmarkkinajärjestöjen tiedossa, kun ne viime kesästä saakka jatkuneen vatuloinnin jälkeen lopulta pääsivät neuvottelutulokseen kuukausi sitten.

Evan tutkimuksessa nimittäin enemmistö (55 prosenttia) oli samaa mieltä siitä, että ”viime syksyn tuloksettomat työmarkkinaneuvottelut (yhteiskuntasopimus) osoittavat, että työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöjen varaan rakentuva keskitetty työmarkkinamalli ei enää toimi”.

Lähes 80 prosenttia oli sitä mieltä, että työehdoista neuvotteleminen ja sopiminen ylipäätään on niin riitaista, että se on esteenä taloustilanteen paranemiselle. 60 prosenttia näki talouden kohentumisen esteeksi sen, että ”ammattiyhdistysliike ei kykene luopumaan mistään saavutetuista eduista”.

Vikaa ei silti nähdä vain ay-liikkeessä, myös työnantajapuolen asenteita epäiltiin. Työnantajien halu vain leikata työvoimakustannuksia ja saada itselleen enemmän oli kahden kolmasosan mielestä yhtä lailla talouden elpymisen esteenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat