Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittejä voisi tulla ikävä

Britannia suhtautuu globalisaatioon markkinaehtoisesti, Ranskan päättäjät komentavat rahaa tottelemaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannia on EU-piireissä mielletty maaksi, joka luottaa vapaaseen kilpailuun ja markkinatalouteen. Pohjoismaat ovat tämän asenteen vuoksi löytäneet talousasioissa usein yhteisen sävelen brittien kanssa.

Vastapoolina on toisinaan ollut Ranska, jossa poliittisten päättäjien perushyveisiin kuuluu ”dirigismi” – sellainen usko, että valtion on aikuisen elein ohjailtava vastuutonta ja lapsellista markkinaa.

Britannian ja Ranskan eroa selittävät pikemminkin päättäjien kuin kansan näkemykset. Kun intialainen teräsyhtiö Tata Steel ilmoitti sulkevansa tuotantolaitoksensa Britanniassa, britit huusivat hallitusta apuun. Niin on tehty Ranskassakin globalisaation nieltyä työpaikkoja.

Pääministeri David Cameron vastasi, että hallituksen ei ole järkevää alkaa terästehtailijaksi ylituotannon aikana. Ratkaisusta kärsiviä alueita sen sijaan voidaan auttaa, hän sanoi.

Ranskan hallitus on sen sijaan tehnyt väliintuloja useinkin, jopa estääkseen jugurttifirman päätymisen amerikkalaisomistukseen. Danone luokiteltiin strategiseksi teollisuusyritykseksi, eikä sellaisia noin vain ostella.

Jos Britannia tosiaan jättää EU:n, Pohjoismaiden ministereillä voi tulla ikävä brittiläisiä kumppaneitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat