Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionyhtiönkin täytyy olla kustannuksista tietoinen

VR on nyt samassa tilanteessa kuin Finnair ja Posti aiemmin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaukojunaliikenne lamaantui torstain ajaksi lähes täysin, kun VR:n konduktöörit jäivät mielenosoituksellisesti kotiin.

VR on nyt samassa tilanteessa kuin aiemmin kaksi muuta valtion entistä monopoliyhtiötä, Finnair ja Posti. Syyt ovat pitkälti samat, ja samankaltaisia ovat myös työntekijöiden reaktiot.

Finnair joutui kohtaamaan halpalentoyhtiöiden kilpailuhaasteen jo joitakin vuosia sitten. Sen seurauksena erityisesti lentohenkilöstön työehtoja on heikennetty useiden vuosien ajan. Lentokoneiden ja kenttähenkilöstön henkilöstöryhmät ovat vuorotellen lakkoilleet tai ainakin uhanneet lakoilla.

Finnair ilmeisesti alkaa pitkästä aikaa tuottaa taas voittoa, kiitos kaukolentoyhteyksien. Lyhyin reitti Kaukoitään kulkee Suomesta Siperian yli.

Posti – sitä ennen Itella, vielä aiemmin Posti – ei ole vielä joutunut kilpaan muiden postinkantoyhtiöiden kanssa. Postilta markkinat on vienyt sähköposti.

Ei VR:kään ole joutunut kilpailemaan matkustajaliikenteessä muiden raideliikennettä harjoittavien yhtiöiden kanssa, vielä. VR:ltä markkinaa ovat kaventaneet halpabussiyhtiöt, joiden kulkuyhteydet ja etenkin hinnoittelu ovat varsinkin Etelä-Suomessa hyvin kilpailukykyisiä. Etelä- ja Pohjois-Suomen välisillä reiteillä kilpailijoina ovat halpalentoyhtiöt: matka siivillä Helsingistä pohjoiseen on sekä nopeampi että usein myös halvempi kuin sama matka kiskoilla.

Aikansa junat kulkivat kiskoilla puolityhjinä. VR on yrittänyt vastata haasteeseen ja halventanut lippujen hintoja merkittävästi. Kun hallitus heruttaa samaan aikaan yhä enemmän tuottoja valtionyhtiöistä, joutuu VR leikkaamaan sieltä mistä voi – siis henkilöstöstä.

Posti ja VR muistuttavat toisiaan myös siinä, että niiden palvelu on tähän asti kattanut koko Suomen, vaikka suuressa osassa maata sekä postinkanto että junien henkilöliikenne ovat tappiollista toimintaa.

Kun valtio on asettanut palveluyhtiöilleen tuottotavoitteen, joutuu yhtiöiden johto noudattamaan yksityisen liiketoiminnan lakeja ja karsimaan palvelujaan sieltä, missä ne tuottavat tappiota. Julkinen palvelu siinä valitettavasti kärsii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat