Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luettelo säästöistä ei riitä talouslinjaksi

Virkamiesten tehtävä on esittää uusia säästöjä, mutta politiikan tehtävä on luoda taloudelle suunta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun hallitus kokoontuu ensi viikolla kehysriiheensä pohtimaan, mitä tehdä Suomen taloudelle, taustatyöstä ei ole puutetta. Tarjolla on selvitystä, tutkimusta, mittausta ja taulukointia. On kotimaista ja ulkomaista. On luottoluokittajien näkemyksiä ja Euroopan unionin arvioita Suomen taloudesta.

Kaikki kertovat samaa perusviestiä: Suomen suuntaa on muutettava. Yksi kehys tai ensi vuoden budjetti eivät kesää tee. Mutta kun budjetit, kehykset ja talouslinjaukset panee jonoon, niistä pitäisi löytyä yhteinen juonen juoksutus. Suomen työvoimapanosta on kasvatettava ja tämän päämäärän on hallittava talouspolitiikan ratkaisuja.

Virkamiesten tehtävä on esittää uusia säästöjä, mutta politiikan tehtävä on luoda taloudelle suunta. Luettelo säästöistä ei kelpaa juoneksi.

Suomen Pankin julkaisema tuorein Euro & talous -lehti (1/2016) käy hyvästä kehysriihen pohjustuksesta. Vanhemmat ekonomistit Petri Mäki-Fränti ja Lauri Vilmi luettelevat syitä sille, miksi Suomi ei pysy vertaistensa maiden vauhdissa.

Osa murheista on sellaisia, joille hallitus ei voi mitään. Venäjän-kauppa ei ala vetää ennen kuin pakotteet ja vastapakotteet ovat poissa. Nokian puhelintoimintojen tuoma valtava nostatus koko kansantalouden tuottavuuteen ei toistu.

Suomen vienti on investointitavaravetoista, eivätkä demokratian päättäjät keksi uusia vientivaltteja kuluttajamarkkinoille, vaikka he kuinka pinnistäisivät. Kilpailun kasvu auttaisi hyödykemarkkinoita kasvamaan, mutta Suomi on pieni ja syrjässä, tekipä hallitus mitä tahansa Suomi-kuvan eteen. Työvoimakustannuksiinkin on Suomessa tunnetusti hankalaa puuttua – valta on suurelta osin muualla. Työn verotuksen keventäminen olisi hyvä lääke, jos siihen olisi varaa.

Mutta kyllä Mäki-Fräntin ja Vilmin katsauksesta jonkinlaisen käsikirjoituksen hallitukselle saa kasattua. Vaivoja on monia. Yhtä lääkettä ei ole. Hallituksen kannattaa keskittyä omien vaikutusmahdollisuuksiensa kannalta olennaisimpiin asioihin, esimerkiksi työllisyyteen.

Työikäisen väestön määrä supistuu Suomessa liian nopeasti. Vielä vuonna 2010 Suomessa työikäistä väestöä oli koko väestöstä 67 prosenttia. Osuus oli ihan hyvää eurooppalaista tasoa. Tämän jälkeen muutos on ollut nopea: osuus on pudonnut 64 prosenttiin suurten ikäluokkien alkaessa eläköityä.

Ero vaikkapa Ruotsiin on muuttunut suureksi. Otollisimmassa työiässä olevien – 20–64-vuotiaiden – työllisyysaste on Ruotsissa noin 80 prosenttia. Suomessa se on vain 72 prosenttia.

Mäki-Fränti ja Vilmi muistuttavat, että Suomessa vanhimmat ikäluokat ovat kyllä hyvin työmarkkinoilla, mutta erityisesti 30–40-vuotiaiden naisten osallistumisaste on alhainen. Ja jotta asia tulisi ihan selväksi, kaksikko muistuttaa, että Suomessa pienten lasten korkeasti koulutetut äidit jäävät vertailumaita helpommin työmarkkinoiden ulottumattomiin.

Suomen erityispiirre on sekin, että väestöstä suuri osa asuu alueilla, joilla ei työtä ole tarjolla. Tämä näkyy verrokkimaita pahempana kohtaanto-ongelmana.

Mäki-Fräntin ja Vilmin luettelo on paljon pitempi, mutta jo nämä pari kohtaa kertovat, että talouspoliittisen suunnan muuttaminen voi olla hankalaa niissäkin teemoissa, joissa se periaatteessa olisi mahdollista ja hallituksen ulottuvilla.

Keskustavetoisen hallituksen tulisi hätistää äitejä pois kotoa töihin ja karsia sellaista aluepolitiikkaa, joka pidättelee väkeä syrjäkylillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat