Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulokokeilu jäänee vajaaksi

Perustulomalleista on vain vähän käytännön kokemusta. Suomea seurataankin tarkkaan myös ulkomailla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas luovutti torstaina perustulotyöryhmän esiselvityksen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps).
Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas luovutti torstaina perustulotyöryhmän esiselvityksen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps). Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kun teknologian murros hävittää ammatteja ja erilaiset silpputyöt lisääntyvät, nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä pystyy vastaamaan työelämän murrokseen ja esimerkiksi yksityisyrittäjien perusturvaan kovin kankeasti. Moni onkin jo vuosia pohtinut, saataisiinko perustulolla vähennettyä eri etuuksien hakemiseen liittyvää byrokratiaa ja tehtyä työnteosta kannustavampaa.

Perustulon kannattajia löytyy poliittisen kentän kaikilta sektoreilta. Myös Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan on kirjattu perustulokokeilu. Tosin se, mitä kukin perustulolla tarkoittaa, vaihtelee.

Perustulomalleja on erilaisia negatiivisesta tuloverosta täyteen perustuloon, joka korvaisi oikeastaan kaikki muut tulonsiirrot. Yhden variaation on esittänyt ajatuspaja Libera, joka kutsuu omaa malliaan perustiliksi. Demarinuorten malli on yleisturva. Moni tuntuu puhuvan vastikkeellisesta perusturvasta. Kiinnostusta herättää myös englantilaisen taloustieteilijän Anthony Atkinsonin osallistumistulo, jossa perustulon päälle maksettaisiin osallistumisrahaa, jos on töissä tai osallistuu muuhun toimintaan.

Suurin osa suomalaisessa perustulokeskustelussa viime vuosina esitetyistä malleista on niin sanottuja osittaisen perustulon malleja. Niissä varsinainen perustulo on sen verran pieni, että sitä on täydennettävä erilaisilla harkinnanvaraisilla lisillä. Esimerkiksi vihreiden esittämässä mallissa perustulo olisi 560 euroa ja vasemmistoliiton mallissa 620 euroa kuukaudessa. Perustulon päälle voitaisiin kummankin puolueen mallissa maksaa erikseen joitakin etuuksia.

Tällaista mallia ehdottaa myös tällä viikolla esiselvityksensä jättänyt hallituksen asettama perustulokokeilua selvittävä tutkimusryhmä. Kelan yhteiskuntasuhteiden johtajan professori Olli Kankaan johtama selvitysryhmä ehdottaa pitkälti kustannussyistä, että kokeilussa lähdettäisiin liikkeelle Kelan maksaman työttömyyskorvauksen nettotasosta eli 550 eurosta, jonka päälle voitaisiin maksaa tarpeen mukaan asumistukea ja toimeentulotukea. Ansiosidonnainen työttömyysturva ja eläkkeet jäisivät myös ennalleen.

Perustuloa perustellaan sillä, että se olisi nykyistä sosiaaliturvaa kannustavampi. Kannustavuudella voidaan toki tarkoittaa monia eri asioita. Perustulokokeilusta toivotaan kuitenkin tuloksia, jotka osoittaisivat, että uudella mallilla entistä useamman kannattaisi tehdä töitä vähän pienemmälläkin palkalla ja vaikka lyhyissä pätkissä, kun ei tarvitsi pelätä, että saatu sosiaaliturva vaarantuisi. Tarkoitus on päästä eroon erilaisista kannustinloukuista, joiden takia käteen jäävät tulot eivät juuri kasva, vaikka ihminen työllistyisi.

Jos ja kun kokeiltavana on osittainen perustulomalli, kysymys kuuluu, mitä itse asiassa oikein voidaan selvittää. Koska perustulon pohjasumma on kokeilussa niin pieni, ettei sillä selviä, rinnalle jäävät asumistuki ja ansiosidonnainen työttömyysturva. Perustulo ei purkaisikaan kaikkia kannustinloukkuja eikä itse asiassa myöskään vähentäisi byrokratiaa, koska perustulon lisäksi osan ihmisistä on yhä haettava tarveharkintaisia tukia. On kova työ laatia mittarit, joilla voidaan arvioida juuri perustulo-osuuden vaikutusta ihmisten ja yritysten käyttäytymiseen ja siten työn tarjontaan.

Perustulon tarkoitus olisi parantaa työllisyyttä ja muuttaa perusturvaa kannustavammaksi. Kokeileminen voisi kannattaa – varsinkin, jos hanke saa yleistettävien tulosten kannalta riittävät resurssit. Perustulomalleista on vain vähän käytännön kokemusta. Suomea seurataankin tarkkaan myös ulkomailla.

Helppoa kokeilemisesta ei tule, kuten ei tulosten arvioinnistakaan. Kannustinongelmien poistaminen vaatisi monien sosiaali- ja veropolitiikan eri osien uudistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat