Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japani aikoo elvyttää velkalastistaan piittaamatta

Teollisuusmaiden velkaantunein aikoo elvyttää talouttaan henkiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Parin viime vuoden aikana vaatimukset Suomen talouden elvyttämisestä ovat hiljentyneet. Ehkä alkaa olla yleisesti selvää, että Suomen talouden ongelmat ovat syvällä rakenteissa. Kilpailukykyongelmista, melko jäykistä työmarkkinoista, vähäisestä kilpailusta ja hieman yksipuolisesta viennin rakenteesta kärsivä kansantalous ei paremmaksi muutu, jos sitä marinoi rahalla. Varsinkin, kun raha olisi velkarahaa muutenkin kaiken aikaa velkaantuvassa maassa.

Ennen vanhaan uusia keinoja harkittaessa kehotettiin katsomaan, mitä Ruotsissa tehdään. Ehkä nyt kannattaisi katsoa, miten Japanin käy.

Japanin tuotantorakenne on paljon monipuolisempi ja hyödykemarkkinat suuremmat kuin Suomella. Jotain yhteistäkin voi silti löytää. Molemmat ovat ikääntyviä, velkaantuvia ja taantumaan juuttuneita talouksia.

Tuoreimpien tietojen mukaan Japanin teollisuustuotanto kutistui helmikuussa tammikuuhun verrattuna nopeammin kuin kertaakaan vuoden 2011 jälkeen. Pudotus ylitti synkimmätkin odotukset.

Teollisuuden luottamus heikkenee kaiken aikaa. Tiistaina maan parlamentin ylähuone hyväksyi tälle vuodelle menoiltaan jättimäisen budjetin. Pääministeri Shinzo Aben uskotaan kertovan lähiaikoina, että Japani yrittää startata talouttaan elvyttämällä.

Elvytys ei ole Japanissa sen varmempi niksi kuin Suomessakaan. Japanin taloutta painaa erityisesti Kiinan kasvun hidastuminen – eikä siihen rahavalelu auta.

Lisäksi budjettivaje on jo valmiiksi melkoinen: vuonna 2015 summa vastasi kuutta prosenttia kansantuotteeseen suhteutettuna. Velkapotti on jo 2,5 kertaa suurempi kuin kansantuote. Velka on kasvanut pitkään taloutta nopeammin.

Japania voisi auttaa, jos nollassa mateleva inflaatio saataisiin potkaistua käyntiin vaikkapa palkkojen korotuksilla. Keskuspankin negatiiviset ohjauskorot eivät ole saaneet inflaatiota hereille.

Palkkainflaatiokin näyttää epätodennäköiseltä: työntekijöiden palkkavaatimukset ovat pieniä, ja tuoreista tuotantolukemista yritykset saavat tukea sille, että näihinkään vaatimuksiin ei tule suostua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat