Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neitsyttä vahtiva isä on outo hyypiö

Pisimmälle tyttärien siveyden tarkkailun ovat Yhdysvalloissa vieneet konservatiivikristityt.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Amerikkalaisessa automainoksessa isä ja noin 13-vuotias tytär ovat yhdessä autokaupassa. Myyjä esittelee ostajille auton peruutustutkaa. Isä alkaa kuvitella tilannetta, jossa hän näkee peruutustutkasta tyttärensä halailevan kuistilla poikaystävänsä kanssa ja päräyttää vihaisesti torveaan.

”Tälle tutkalle voikin tosiaan tulla käyttöä”, isä myhäilee tyytyväisenä.

Sama asetelma toistuu amerikkalaisissa mainoksissa ja tv-sarjoissa. Isät vakoilevat ja kuulustelevat teini-ikäisiä tyttäriään, jotta nämä eivät pääse kahden kesken poikaystävänsä kanssa. Kohtauksissa isien toimintaan suhtaudutaan hyväksyvästi myhäillen.

Olin ihmetellyt isähuumoria jo jonkin aikaa, kun törmäsin t-paitaan, jossa isä vahti haulikko kädessä tytärtä ja tämän poikaystävää. ”Kun ampuu ensimmäisen, seuraavien kanssa onkin jo helpompaa”, paita julisti.

Mikä ihme näitä amerikkalaisia vaivaa?

Päädyin ”isyysekspertti” Wayne Parkerin verkkosivuille. Parker kertoi saaneensa lukijakirjeen isältä, jonka 15-vuotias tytär oli alkanut seurustella vuotta vanhemman pojan kanssa. Ahdistunut isä kysyi, miten hän voisi ”suojella” tytärtään.

Parker kehotti isää hyväksymään tyttärensä seurustelun, vaikka jokaisesta isästä tuntuu siltä, ettei kukaan poika voi koskaan olla tarpeeksi hyvä hänen tyttärelleen.

(Niinkö?)

Parkerin mukaan tyttären täytyy saada viettää aikaa poikaystävänsä kanssa kahden kesken, ei kuitenkaan kaikessa rauhassa.

”Heidän yhdessäolonsa täytyy olla keskeytettävissä. Voi olla iso virhe antaa tyttäresi ja hänen poikaystävänsä viettää aikaa tyttären huoneessa tai missä tahansa muiden silmien ulottumattomissa”, Parker neuvoo.

(Siihen niitä peruutustutkia tarvitaan!)

Isyysekspertti korostaa myös teknisen tiedustelun merkitystä tyttären toimien seuraamisessa.

”Varmista, että tarkistat tyttäresi puhelimien viestiliikenteen sekä seuraat häntä sosiaalisessa mediassa”, Parker opastaa.

(Mieshän on pähkähullu!)

Pisimmälle tyttärien siveyden tarkkailun ovat vieneet konservatiivikristityt. He järjestävät ympäri Yhdysvaltoja siveystanssiaisia, joissa murrosikäiset tyttäret lupaavat isilleen pysyä neitsyinä avioliittoonsa asti. Isät puolestaan lupaavat suojella tyttärensä siveyttä ja toimia esikuvallisena roolimallina.

Siveystanssiaiset jäljittelevät hääjuhlaa. Yleensä noin 12–13-vuotias tytär on pukeutunut valkoiseen juhlapukuun kuin isälleen lupautuva morsian. Siveystanssiaisten järjestäjien verkkosivuilla perustellaan: ”Raamattu antaa vastuun tyttärien suojelemisesta heidän isilleen. Haluamme haastaa miehet kantamaan tämän vastuun.”

Minulla on kaksi nyt jo aikuista tytärtä. Kun he olivat teini-iässä, en ymmärtänyt vakoilla heidän treffejään enkä tekstiviestejään. Kaiken huipuksi tulin mainiosti juttuun niiden poikien kanssa, joita tyttäret toivat kotiin.

En edes nimittänyt poikia ”hampuuseiksi” selän takana, kuten joskus olen huomannut samanikäisten mieskaverieni samassa tilanteessa tekevän (huumoria, huumoria!).

Voi olla, että minulta on jäänyt jotain tärkeää ymmärtämättä, mutta en tajua, miksi isän pitäisi olla hirveän kiinnostunut tyttärensä poikaystävistä tai neitsyydestä. Suoraan sanottuna ilmiö tuntuu hiukan perverssiltä.

Pojat saattavat tosiaan haluta sitä yhtä asiaa, mutta entä sitten? Parempi, että ensimmäinen kerta tapahtuu turvallisesti tutun pojan kanssa kuin kännipäissä jossain bileissä. Ja voivathan tytötkin haluta sitä samaa asiaa.

Amerikkalaisten kummallisuuksille on helppo naureskella, koska miehen ja naisen roolit ovat Yhdysvalloissa perinteisemmät kuin Suomessa.

Mutta Suomessakin on vielä paljon jäänteitä ajoista, jolloin naiset olivat miesten omaisuutta tai ainakin alamaisia. Eikä ihme, eihän siitä ole kuin vähän toistasataa vuotta.

Suomessakin morsiamen isä luovuttaa tyttärensä alttarin ääressä odottavalle sulhaselle. Ajatus tuntuu minusta todella nololta, joten ilmoitan jo tässä tyttärilleni, että he saavat luovuttaa itse itsensä ihan kenelle miehelle tai naiselle haluavat.

Maljapuheen pidän mielelläni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat