Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehysriihestä väännetään loppuun asti, mutta oikeasti kyse on teatterista

Kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuoren kirja ”Puoliholtiton Suomi” saa kysymään, miksi kehysriihiä järjestetään, kirjoittaa HS:n toimittaja Teija Sutinen.

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuoren kirjasta Puoliholtiton Suomi on jäänyt elämään ainakin lausahdus, jonka mukaan valtakunnan johtaviinkin posteihin pääsee aika ajoin kipuamaan myös patologisia narsisteja.

Media kaivaa letkautukset esiin, mutta entisen elinkeinoministerin kirjassa on muitakin havaintoja politiikan toimintakulttuurista.

Vaikka Vapaavuori kirjoittaa kokemuksistaan edellisessä hallituksessa, on syytä olettaa, että kovin paljon ei ole sen jälkeen muuttunut. Hallituksen ympärille on rakennettu koneisto, jolla on vakiintuneet toimintatavat. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on esiintynyt uuden kulttuurin tuojana, mutta siitä on vielä vähän näyttöjä.

Vapaavuoren havainnot hallituksen budjetti- ja kehysriihistä ovat erityisen valaisevia nyt, kun hallitus ensi viikon tiistaina kokoontuu ensimmäiseen kehysriiheensä lyömään lukkoon tulevien vuosien budjettien raameja.

Vapaavuoren kirja saa kysymään, miksi kehysriihiä järjestetään. Onko päätöksenteko enää ajan tasalla?

Riihissä tulee kerralla paljon päätöksiä kaikkien suomalaisten elämään vaikuttavista raha-asioista. Riihiin liittyy usein dramatiikkaa: muistissa on esimerkiksi kevät 2014, jolloin vasemmistoliitto lähti hallituksesta riihessä päätettyjen lapsilisäleikkausten takia. Tai kevät 2013, jolloin hallitus nolasi itsensä huonosti valmistellulla osinkoverojen kevennyksellä.

Vapaavuoren mukaan mediahuomio voi johtaa käsitykseen, että hallitus pohtisi riihessä valtion taloudenpidon keskeisiä kysymyksiä ja kävisi neuvotteluja talousarvion painopisteistä.

Oikeasti kyse on teatterista. Puolueiden puheenjohtajat ovat päättäneet talousarvion linjat edeltävien viikkojen aikana, ja riihet ovat apaattista pakkopullaa. Pää- ja valtiovarainministeri, korkeat virkamiehet ja Suomen Pankin edustajat pitävät velvollisuudentunnosta puheenvuorot, joilla ei ole siinä vaiheessa enää merkitystä. Riviministerit ovat turhautuneita, kuten ilmeisesti Vapaavuorikin oli.

Lopuksi tapellaan tiedotteen sanamuodoista ja mietitään, koska olisi oikea hetki päättää riihi. Lyhyt riihi kun antaa kuvan jämäkkyydestä ja pitkäkestoinen riihi puolestaan kertoo, että nyt kipeät päätökset ottivat erityisen lujille.

Hallitus ei käytännössä koskaan pohdi koko porukalla isoja talouskysymyksiä, Vapaavuori kirjoittaa. Kehysriihellä vain annetaan tällainen mielikuva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat